Griner võeti vahi alla 17. veebruaril, sest Venemaa ametivõimud väitsid, et Šerementjevo lennujaamas leiti korvpalluri käsipagasist kanepiõli. Selle omamine on Venemaal keelatud.

Mitu kuud eeluurimisvanglas viibinud Grineri osas algas kohtuprotsess 1. juulil. Eelmisel reedel toimus uus istung, kus Griner tunnistas end süüdi. „Tahaksin end süüdi tunnistada. Aga kavatsust mul polnud. Ma ei tahtnud seadust rikkuda,“ ütles Griner kohtunikule inglise keeles, misjärel see kohtu jaoks vene keelde tõlgiti.

31-aastane ameeriklanna lisas, et keelatud asjad sattusid tema kotti eksikombel. Kohtuistung jätkub sel nädalal. Süüdimõistmise korral ähvardab Grinerit kuni kümneaastane vanglakaristus.

USA välisministeerium leiab, et Griner võeti Venemaal kinni alusetult. Püüdlused korvpallurit kodumaale tuua pole siiani vilja kandnud.

„Kuidas saab Brittney tunda, et USA seisab tema eest? Mina mõtleks tema asemel, et kas ma tahaksin üldse USA-sse tagasi minna,“ rääkis James oma jutusaate „The Shop: Uninterrupted“ treileris.

Hiljem täpsustas Los Angeles Lakersi korvpallur, et ei tahtnud USA-d mustata, vaid pakkus, mida Griner pikalt trellide taga istununa mõelda võiks.

Jamesi väljaütlemised said USA-s suure kriitika osaliseks. Teiste seas võttis sõna hiljuti USA kodakondsuse saanud Türgi päritolu korvpallur Enes Kanter Freedom.

„Kutt, sul on vabadus USA-st lahkuda. Või äkki oleksid vabatahtlik ja laseksid ennast Grineri vastu vahetada? Mõned inimesed ei saa absoluutselt aru, mida tähendab diktatuuririigis elamine,“ ütles Freedom.