Pärast seda, kui Venemaa alustas Ukrainas massilist sõjategevust, on mitmed sportlased otsustanud agressorriigis võistlemisest loobuba. Aga leidub ka neid, kes pole seda teinud.

Legendaarse Läti koondise väravavahi sõnul peaksid kõik tema kaasmaalased enne hoolikalt järele mõtlema, kui Venemaa hokiliigast (KHL) tulnud mahlastele lepingutele alla kirjutavad.

„Rääkides üüratutest summadest mida KHL välismängijatele maksab, siis peaksid kõik ise enne läbi mõtlema, mille eest neile tasutakse. Sealsed palgad on ebamääraselt kõrged. Asjale loogiliselt lähenedes saab ju aru, et neile ei maksta seal mitte ainult mängimise, vaid ka Venemaa reklaamimise eest. Seal mängides osaletakse Venemaa propagandas,“ rääkis Irbe kodumaisele portaalile Sportacentrs.

„Paljusid Läti hokimängijaid ootab sel suvel ees keeruline test, sest nad peavad otsustama. Ma ei soovi kedagi hukka mõista, sest sellise palga juures on võimalik kahe aastaga terve oma perekonna tulevik ära kindlustada. Kui ma kunagi NSVL koondise esindamisest keeldusin, siis seadsin sellega terve oma karjääri ohtu. Toona oli jutt 400 rublast kuus, mis oli NSVL aegadel väga korralik summa, aga kaugel sellest, et 10 kuni 15 aastat muretult elada. Sel põhjusel poleks mul aus enda olukorda praeguste hokimängijate omaga võrrelda,“ lisas Nõukogude liidu koondises kahekordseks maailmameistriks kroonitud Irbe.

Lätlase sõnul võib sportlastel olla küll suur ahvatlus Venemaalt tulnud pakkumine vastu võtta, kuid paneb neile hingele, et mündil on alati ka teine pool. „Kui Venemaa ei austa rahvusvahelisi kokkuleppeid ning tungib teisele riigile kallale, tappes seal süütuid tsiviilelanikke ja lapsi, siis mis kindlus saab olla mängijatel, et nende lepingust kinni peetakse?“

Irbe hinnangul tegi ta omal ajal ainuõige otsuse, et Venemaa klubidesse mängima ei läinud. „Kui ma oma karjäärile tagasi vaatan, siis ma ei olnud kunagi kellegi ori. Sain NHL-i (Põhja-Ameerika hokiliiga) meeskondadega iga kell lepingu lõpetada, aga Venemaal ei saa selles sugugi kindel olla. Mängijaid, kes soovivad oma lepingu üles öelda, võivad oodata nii füüsilised kui ka finantsilised sanktsioonid. Olen kuulnud lugusid sellest, kuidas kehvasti esinenud mängijaid sunnitakse relvaähvardusel oma töötasudest loobuma.“

„Tuleb mõista, kuidas Venemaal praegu inimeludesse suhtutakse. See on minu arvamus, aga kui otsustate Venemaale mängima minna, saavad teist orjad!“ edastas Irbe hoiatava sisuga sõnumi.

Jaga
Kommentaarid