Kameruni pealinnas Yaoundes sündinud Embiid mängis nooruspõlves võrkpalli ja vutti, ent 15-aastaselt läks ootamatult pikkust visanud poiss korvpallitrenni. Otsus oli ainuõige, sest juba aasta pärast pääses ta USA korvpalli akadeemiasse ning 2014. aastal valis Philadelphia 76ers 213 cm pikkuse koljati drafti kolmanda valikuna.

Möödunud NBA põhihooajal keskmiselt mängudes üle 30 punkti visanud ja 12 lauda noppinud Embiid oli väga tugev kandidaat liiga kõige väärtuslikuma mängija tiitlile. Kuid vägeva klubikarjääri kõrval oli üks suur mure – Joel polnud kunagi esindanud ühtegi rahvusmeeskonda.

28-aastane keskmängija on läbi karjääri olnud hädas vigastustega, mistap näis talle üsna nigelate taustajõududega Kameruni koondise esindamine liiga suur terviserisk. Nii otsis ta muud lahendust ja peale mõnda aega kestnud asjaajamist sai Embiid taskusse Prantsusmaa passi.

Tänavu sügisel toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel Emdiibi arusaadavalt veel ei näe, küll aga loodetakse temast olulist jõudu 2024. aastal Pariisis toimuvateks olümpiamängudeks.

Tegu pole sugugi ainsa hiljuti kodakondsust vahetanud staariga. Paar nädalat tagasi sai endale Hispaania passi ameeriklasest mängujuht Lorenzo Brown, kellel sarnaselt Embiidiga side uue kodumaaga sisuliselt puudub. Kui Embiidi lüke sai prantslastelt heakskiidu, siis Browni juhtum sai kriitikat nii fännidelt kui kaasmängijatelt. Nimelt leiavad hispaanlased, et kodustatud pallipatsutaja võtab ära nende enda poiste minutid.