Petrenko esines Sotšis toimunud jääsõul „Tulipunane lilleke“, kus osalesid ka Venemaa iluuisutähed eesotsas Kamila Valijevaga. Ürituse peakorraldaja on Tatjana Navka, kes on Venemaa presidendi Vladimir Putini pressibossi Dmitri Peskovi abikaasa.

Petrenko osalemine Venemaa suurejoonelisel sõul tekitas Ukrainas mõistagi suurt pahameelt. Ukraina iluuisuliit (UFFC) teatas pühapäeval, et mõistab Petrenko käitumise hukka ja on otsustanud mehe alaliidu presiidiumist ja asepresidendi kohalt välja visata.

„Endine sportlane tegi häbistava otsuse [minna Venemaale esinema] vaatamata sellele, et Venemaa peab juba viiendat kuud verist täismahus sõda Ukraina vastu. Tuhanded tapetud ja piinatud rahumeelsed ukrainlased, seal hulgas sajad lapsed ja lisaks raketid, mis on meie linnu, külasid ja kodusid hävitanud, ei olnud Petrenkole takistuseks,“ seisis teates. „Tema otsustas minna Sotši ja esineda koos inimestega, kes seda kohutavat sõda toetavad.“

„UFFC sai palju kirju alaliidu liikmetelt, sportlastelt ja iluuisutamise fännidelt, kes mitte ainult ei näidanud pahameelt Petrenko käitumise osas, vaid kritiseerisid teda ka inimese ja sportlasena,“ jätkus avalduses. „Oleme tänulikud kõigile, kes aitavad UFFC-d, mis mõistab hukka Venemaa sissetungi ja aitab sportlasi sel keerulisel ajal.“

Petrenko käitumise mõistis hukka ka Ukraina olümpiakomitee. „Selline tegevus on Ukraina olümpiakommuunile vastuvõetamatu,“ seisis Ukraina olümpiakomitee teates.

Sportlasena krooniti Petrenko 1992. aastal Albertville'is SRÜ-d esindades meeste üksiksõidus olümpiavõitjaks. Neli aastat varem võitis ta Calgarys pronksi. Suurema osa tiitlivõitluste medalitest võitis Petrenko Nõukogude Liidu ajal NSVL lipu all. 1994. aastal EM-il võidetud hõbe on üks väheseid, mille ta võitis ametlikult Ukrainat esindades.

Jaga
Kommentaarid