25-aastane Havanas sündinud sprinter tegi möödunud nädalavahetusel Šveitsis Le Chaux de Fondsis kaks vägevat esitust. Pärastlõunal jooksis ta esmakordselt karjääris 100 meetrit alla kümne sekundi (9,99), napi tunnise puhkuse pärast põrutas ta soodsa 1,5 m/s taganttuulega kaks korda pikemal distantsil uue vägeva isikliku rekordi 19,63.

Sellega parandas ta paar nädalat tagasi Lissabonis joostud isiklikku tippmarki enam kui nelja kümnendikuga. Sel hooajal on temast 200 meetrit väledamalt jooksnud vaid Erriyon Knighton (19, 49) ja Noah Lyles (19,61). Kõigi aegade tabelis tõusis Mena lausa kümnendaks meheks. Välejalg oleks vaieldamatult juulis USAs Eugenes toimuvatel maailmameistrivõistlustel medalisoosik, ent teda stardis ei näe – portaali Runner's world väitel taotleb ta sarnaselt paljudele Kuubast pärit sportlastele Euroopa riigi kodakondsust.

Kuubas valitsevate keeruliste tingimuste eest on parimatele jahimaadele pagenud kümned atleedid. Viimati Tokyos toimunud OM-il esindas Kuubat alla 70 sportlase, mis oli viimase poolesaja aasta kõige väiksem olümpiakoondis. Samal ajal leidis kommunistlikust saareriigist pärit sportlasi kümnest muust rahvusvõistkonnast. Näiteks Aserbaidžaani esindasid poksijad Lorenberto Alfonso ja olümpiavõitja Lorenzo Sotomayor, Hispaaniat kergejõustiklased Orlando Ortega ja Lois Maikel Martinez ning Poolat võrkpallur Wilfredo León. Meile ehk tuttavaim näide on Rasmus Mägi tuline konkurent Yasmani Copello, kes kannab Türgi koondise vormi alates 2014. aastast.

Peagi võib pikka nimistusse lisada ka Mena, kes lahkus kodumaalt möödunud suvel ja asus esindama Portugali klubi Benfica. Sama klubi värve esindab ka Kuubast pärit kolmikhüppaja Pedro Pablo Pichardo, kes tuli viimati Tokyos Portugali koondislasena olümpiavõitjaks. Sealjuures võinuks Tokyos üks Pichardo tuline konkurent olla teine andekas kuubalane Jordan Díaz, aga temagi pani sünnimaa koondisest plehku, soovis Hispaania kodakondsust ja nii jäi temal Jaapanisse sõit sootuks vahele.

Mena kannapöörde juured ulatuvad möödunud aastasse, kui ta katkestas septembris Kuuba kergejõustikuliigaga sidemed. „Selle sammu tegemine oli mu enda otsus ja olin seda planeerinud päris pikalt. Tahtsin teha oma sportlaskarjääris kannapöörde ja otsida arenemiseks muid võimalusi. Tahan oma mugavustsoonist välja tulla, seda nii spordis kui isiklikus elus,“ ütles sprinter toona.