15.-24. juuli toimuvale MMile sõidavad 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi, kümnevõistlejad Janek Õiglane, Johannes Erm ja Maicel Uibo ning kõrgushüppaja Karmen Bruus.

Kui Mägi ja Õiglane pääsevad võistlema normitäitjatena, siis Erm, Uibo ja Bruus teenisid omale koha reitingupunktidega.

MM-i normi on täitnud ka kümnevõistleja Karel Tilga (2021.a.), maratonijooksjad Roman Fosti (2021.a.) ja Tiidrek Nurme (2022.a.). Fosti ja Nurme keskenduvad aga augustis toimuvatele Euroopa Meistrivõistlustel ja loobuvad MM-il osalemisest.

Arvestades, et kümnevõistluses kvalifitseerus MM-ile vastavalt Rahvusvahelise alaliidu tingimustele 4 Eesti sportlast, võttis Eesti Kergejõustikuliidu juhatus arvesse kehtivad lähetustingimused (vaata siit) ning koondisesse arvati Õiglane, Erm ja Uibo. Normi täitnud Karel Tilga jääb aga MM-ilt eemale.

Eesti kergejõustikuliidu saavutusspordi juht Kristel Berendsen selgitas Delfile, miks otsustas juhatus Tilga asemel MMile saata Uibo.

„Uibol oli täidetud täpselt sama kriteerium [mis Tilgal] kvalifitseerumiseks ehk ta mahtus rankingus 24 parema sportlase hulka. Ehk meie valik oli kõigi nelja mehe vahel. Õiglase puhul ei olnud küsimust, sest tal oli sellel aastal norm täidetud. Ermil oli kõrgem ranking kui Uibol ning tema oli sel aastal võistelnud, mis tähendas, et ka temaga oli kõik korras. Seega tuli valik teha Uibo ja Tilga vahel,“ rääkis Berendsen.

„Uibo oli teinud tänavu kaks võistlust ja näidanud, et on terve. Tilga ei olnud samas täitnud tingimusi, mille poisid [mitmevõistlejad ise] ja kergejõustikuliidu juhatus olid kinnitanud lähetustingimusteks. Kui meil on rohkem kui kolm normitäitjat, lähtume neist tingimustest. Üks kritieerium oli jooksva hooaja edetabel, kus Tilgal ei olnud tulemust [Uibo on teisel kohal Õiglase järel]. Teine kriteerium oli eraldi Tilgale pandud. Kümnevõistlejad ise tegid reeglid ja leppisid sügisel kokku, et kui Tilga on USA-s ja ei saa üliõpilasvõistluste tõttu Eestisse võistlema tulla, siis ta peab näitama sellel välishooajal erinevatel hüppe-, jooksu- ja heitealadel oma vormi. Nendest kõikidest ta osa ei võtnud ehk tingimused jäid täitmata,“ selgitas Berendsen.

Berendsen lisas, et Tilga puhul pidid nad arvestama ka tema tagareie vigastusega. „Ta käis kolmapäeval ka uuringutel. Tal on väike vigastus, mis ei ole justkui väga hull, kuid me ei tea, kuidas see paraneb,“ sõnas Berendsen.

Kuidas Tilga koondisest eemalejäämise uudise vastu võttis? „Informeerisime teda läbi tema klubi juhatuse liikme. Ma ise ei ole Tilgaga otse suhelnud. Ta oli varasemalt teadlik, et midagi kindlat ei ole ja juhatus peab nelja mehe vahel valima. Kindlasti ta seda kergelt ei võta,“ sõnas Berendsen.