Päeva (ehk isegi turniiri?) matš

Raske oleks ette kujutada, millise stsenaariumiga matš saaks vastu Wimbledoni teise päeva peaväljakul kohaliku aja järgi kell 22.35 lõppenud lahingule, mis tähistas Serena Williamsi (WTA 1204.) naasmist üksikmängu aastase vaheaja järel ning kus võitja selgus kolme tunni ja 18-minutilises matšis otsustava seti kiires lõppmängus, mis võideti skooriga 10:7. Kaotajaks pooleks osutus Williams, võitjaks Prantsusmaad esindav Harmony Tan (WTA 115.). Peab mainima, et Tani jaoks oli tegemist Wimbledoni põhiturniiri debüüdiga, eelmisel aastal piirdus ta siin kvalifikatsiooni teise ringiga.

Selles mängus oli kõike... Alustuseks kahtlused (Tan läks 2:0 juhtima), kas Williams ikka liigub piisavalt hästi, et peaväljakul vastasele väärikat vastupanu osutada, siis kinnitus vanale tõdemusele, et klass on igavene (Williamsi võimsad servid ja uskumatud äralöögid), Tan oma stopplöökidega 40-aastast legendi lollitamas. Kuigi tühje kohti oli näha, valitses peaväljaku katlas energia, mille sarnast ei kohta vahel finaaliski.

Pressikonverentsil küsiti Williamsilt, kas see oli tema viimane üksikmängumatš. „See on küsimus, millele ma ei saa vastata. Ma ei tea. Kes teab, kus ma veel välja ilmun?“ vastas ta. „Ma arvan, et sain füüsiliselt hästi hakkama. Viimased paar punkti ma tõesti kannatasin seal. Need viimased otsustavad punktid tuleb alati mentaalselt ära võtta. Ma sain võib-olla ühe-kahega neist hakkama, aga ilmselgelt sellest ei piisanud.“

Matši statistika


Eestlannasid täna võistlustules polnud. Balti riikide lippe hoidsid kõrgel Jelena Ostapenko (WTA 17.) ja Ricardas Berankis (ATP 106.), kes võitsid oma avaringi matšid vastavalt prantslanna Oceane Dodini (WTA 85.) vastu 6:4, 6:4 ja ameeriklase Sam Querrey (ATP 157.) vastu 6:4, 7:5, 6:3. Teises ringis kohtub Ostapenko turniiri kvalifikatsioonist alustanud belglanna Yanina Wickmayeriga (WTA 606.) ja Berankis Rafael Nadaliga (ATP 2.).

Teised olulisemad tulemused

Peaväljaku programmi avanud maailma esireket Iga Swiatek ei vedanud toetajaid alt, vaid võttis horvaaditari Jana Fetti (WTA 252.) vastu kindla 6:0, 6:3 võidu. 2019. aasta Wimbledoni tšempion Simona Halep (WTA 18.), kes paljude arvates oleks ise pidanud peaväljaku ajakavas poolatari koha saama, sammus samuti ilma suurema vaevata edasi, alistades tšehhitari Karolina Muchova (WTA 81.) 6:3, 6:2.

Kahekordne Wimbledoni tšempion Petra Kvitova (WTA 26.) sai raske 2:6, 6:4, 6:2 võidu itaallanna Jasmine Paolini (WTA 72.) üle. Maailma neljas reket Paula Badosa tegi vaid 57 minutiga sotid selgeks ameerilanna Louisa Chiricoga (WTA 236.), võites teda 6:2, 6:1.

Kalendriaasta Suurt Slämmi jahtiv Nadal pidi higistama kolm ja pool tundi, et saada jagu argentiinlasest Francisco Cerundolost (ATP 41.) tulemusega 6:4, 6:3, 3:6, 6:4. Avaringiga piirdus maailma üheksas reket Felix Auger-Aliassime, kes pidi tunnistama ameeriklase Maxime Cressy (ATP 45.) 6:7 (5), 6:4, 7:6 (9), 7:6 (5) paremust.

Avaringi järel on konkurentsis soomlane Emil Ruusuvuori (ATP 49.), kes alistas 6:2, 6:2, 4:6, 6:4 jaapanlase Yoshihito Nishioka (ATP 101.). Teises ringis on soomlase vastaseks Hollandi tõusev täht Botic Van De Zandschulp (ATP 25.).

Päeva skandaal: Kyrgios sülitas fänni suunas

Austraalia „pahapoiss“ Nick Kyrgios esines täna oma hüüdnime vääriliselt. Neljasetilises võidumängus kohaliku mängija Paul Jubbi üle palus ta pukikohtunikul eemaldada üks teda väidetavalt verbaalselt ahistanud fänn, kelle suunas ta matši lõppedes ka süljeläraka teele saatis.

„Ma armastan seda turniiri, mul pole midagi Wimbledoni vastu. Ma lihtsalt arvan, et kogu see sotsiaalmeedia generatsioon inimesi arvab, et nad võivad kõike negatiivselt kommenteerida. See kandub üle ka pärisellu. Lihtsalt sellepärast, et meil on aed vahel ning ma ei saa midagi füüsiliselt teha, sest mul tuleks muidu pahandusi, tunnevad nad, et võivad teha mida iganes tahavad,“ rääkis Kyrgios hiljem pressikonverentsil.

Ajakirjanikud võtsid jutuks ka Kyrgiose sõnavahetuse joonekohtunikuga, mille käigus ta ütles „90-aastased ei näe palli“. Seda austraallane aga verbaalseks ahistamiseks ei pidanud. „Ma lihtsalt ütlesin, et enamus kohtunikke on vanemad ning ma ei arva, et see on ideaalne, kui meie spordis on palju kinni väikestes asjades. Faktiliselt on noorematel inimestel parem nägemine. Kui sa mängid sadade ja tuhandete dollarite peale, kas te arvate, et meil võiks ametis olla inimesed, kes päriselt oskavad hinnata, kas pall läks välja või mitte? Ma lõin palli sisse, vanamees luges selle välja, aga see oli sees. Ilmselgelt, kui see tüüp oleks 40, ei oleks ta seda välja hõiganud,“ sõnas Kyrgios.

Kui joonekohtunik pukikohtunikuga juhtunust rääkima läks, nimetas Kyrgios teda valju häälega „kitupunniks“ (inglise keeles „snitch“).

„Ma ei teinud midagi ja ta läks pukikohtunikule ütlema midagi, mida ma polnud öelnud. Ta pidas vajalikuks seisul 30:0 tähelepanu endale pöörata,“ selgitas Kyrgios.

Kyrgios meenutas pressikonverentsil veel varasemaid juhtumeid, kus teda on verbaalselt ahistatud (ka rassistlikult). Kui temalt küsiti, kas ta arvab, et joonekohtunikke ei ahistata, ütles Kyrgios, et pole sellised vihasõnumeid, nagu talle ja ta perele saadetakse, ühegi joonekohtuniku Instagrami kontol näinud. Samas tunnistas ta ka, et pole ühegi kohtuniku Instagrami lehel käinud.

Kogu kommentaaride jagamise aja sõi Kyrgios oma pressikonverentsile kaasa võetud vorsti-friikartuli rooga, mis nii pühalikus paigas nagu Wimbledoni suur pressikonverentsi saal, tundus natuke... Ütleme, et võõrastav. Ärme rutta kedagi hukka mõistma.

Päeva statistikakuninganna

Iga Swiateki võiduseeria on nüüd juba 36 mängu pikkune, mis tähistab 21. sajandi rekordit. Seni oli ta olnud 2000. aastal samasugust seeriat näidanud Venus Williamsiga ühel pulgal. Ajaloo pikima võiduseeriani on veel aga kõvasti minna, sest 1984. aastal võitis Martina Navratilova järjest 74 matši. Oma praeguse seeriaga ei mahu Swiatek isegi esikümnesse.