Sel aastal juba 22. korda toimunud Yukon River Questi maraton sai alguse Whitehorse'i linnast 22. juuni hommikul ja lõppes jaanipäeval ajaloolises kullaotsijate linnakeses Dawsonis.

Lisaks kogu koondise kaks päeva ja kolm ööd kestnud ultramaratoni kontrollajas edukale läbimisele võtsid eestlasest parima tulemuse esmakordselt Eestist osalenud naisaerutajad Anette Baum ja Linda Tetsmann, kes võidutsesid ülekaalukalt naisteklassis. Andres Kaju ja Indrek Kermon saavutasid kahesüstade klassis meeste arvestuses esimese koha, seejuures läbisid mõlemad võidupaadid ekstreemvõistluse alla 43 tunniga, püstitades seeläbi omas klassis maratoni rajarekordid.

Samas klassis võtsid kolmanda koha aerutamisföderatsiooni president Martin Ilumets ja ajakirjanik-saatejuht Marek Lindmaa. Võitjatele järgnesid paatkonnad Mart Reimann ühesüstal, kes võttis meeste sooloklassis kolmanda koha. Meeste kahekanuu klassis oli osalejaid enim ja meie mehed Rait Hutrov ja Rivo Perm saavutasid tänu põhjamaisele jõe lugemise oskusele kohalike indiaanlaste ja teiste põlisrahvuste konkurentsis suurepärase kuuenda koha.

Võistlejate keskmiseks kiiruseks kujunes kuni 15 km tunnis, mille saavutamist muutsid keeruliseks rasked olud öötundidel, navigeerimise ja kärestike läbimise oskus ning ohtlikult kõrge veetase. Kahepaadis hea tulemuse teinud Anette ja Linda: „Seadsime endale eesmärgiks kahesüsta naisteklassi võidu ja oma võistlusklassi rekordi. Vaatamata keerulistele oludele õnnestus meil see eesmärk täita. Oleme väga õnnelikud.“

Saatejuhi Marek Lindmaa, kellest on saanud tulihingeline aerutaja, sõnul oli tegemist äärmiselt raske maratoniga, kus tuli võidelda vaheldumisi nii une, külma kui ka kõrge veetasemega. „Seda enam oli meil meeldiv üllatus, et suutsime välja sõita kolmanda koha,“ rõõmustas Lindmaa.

Võistluste korraldajate sõnul on kõigi viie Eesti paatkonna finišisse jõudmine märkimisväärne, sest tavapäraselt katkestavad maratoni kuni 40% osalejatest.