Delfi ja Eesti Päevalehe tähelepanu koondus avapäeval mõistagi Anett Kontaveidile ja Kaia Kanepile, sestap vaatame siinkohal tagasi päeva olulisematele sündmustele, toome välja põnevaid statistikanoppeid ning värvikamad väljaütlemised pressikonverentsidelt.

Olulisemad tulemused

Meeste tiitlikaitsja, 20-kordne slämmivõitja Novak Djokovic alustas turniiri rabedalt. Jäänud avasetis korealase Soonwoo Kwoni (ATP 81.) vastu 1:3 kaotusseisu, suutis ta selle seti siiski numbritega 6:3 enda kasuks kallutada. Järgmine sett kuulus aga sama tulemusega 24-aastasele Kwonile, kes oma parimatel päevadel (2021 november) on olnud maailma 52. reket ning jõudnud 2021. aasta French Openil kolmandasse ringi. Serblast „viiest parem“ süsteemis võita suudavad aga vähesed, mistap ei tõstnud üks setivõit kihlveokontorites Kwoni aktsiaid märkimisväärselt. Kaks tundi ja 29 minutit kestnud matšis võttis Djokovic lõpuks 6:3, 3:6, 6:3, 6:4 võidu.

Et Wimbledoni kasum võimalik suur tuleks ja publikurekord langeks - viimases võib üpris kindel olla, sest esmakordselt turniiri ajaloos võetaksse mängukavva ka avanädala pühapäev, mis turniiri 134-aastase ajaloo jooksul on olnud vaba päev -, on turniirile oluline kodupubliku soosikute hea käekäik. Avapäev selles osas suuri tagasilööke ei pakkunud. Edasi pääsesid nii noor superstaar Emma Raducanu (WTA 11.), kolmekordne slämmivõitja Andy Murray (ATP 52.) kui ka Briti esireket Cameron Norrie (ATP 12.).

Suurimad üllatajad ja põrujad

Meeste turniiril pidi reketid pakkima maailma kümnes reket, Wimbledonis seitsmendana asetatud poolakas Hubert Hurkacz, kes langes kolm tundi ja 34 minutit kestnud maratonlahingus tulemusega 6:7 (4), 4:6, 7:5, 6:2, 6:7 (8) hispaanlase Alejandro Davidovich Fokina (ATP 37.) vastu. Hispaanlase jaoks oli see esimene võit slämmiturniiril maailma esikümne mängija üle.

Naiste turniiril sai elu suurima võidu kvalifikatsioonist põhitabelisse pääsenud 20-aastane poolatar Maja Chwalinska (WTA 170.), kes lülitas konkurentsist maailma ühe parima paarismängijana tuntud tšehhitari Katerina Siniakova (WTA 79.) tulemusega 6:0, 7:5.

Põrumiseks võib nimetada ka enne Wimbledoni kaks WTA muruturniiri võitnud brasiillanna Beatriz Haddad Maia (WTA 28.) kaotuse sloveen Kaja Juvanile (WTA 62.) kolmes setis.

Päeva tsitaat

„Hea on olla turniiril, kus ma ei pea jälle Venemaalt ja Valgevenest pärit mängijaid nägema. Enamus juhtudest pole see midagi isiklikku. Asi on lihtsalt selles, et meie riigid sõdivad hetkel. Mul on siin vähem pingeid ja ma tunnen end sedasi paremini.“

Lesia Tsurenko (UKR)

Statistikaliidrid

Päeva servikuningas oli kahtlemata ameeriklane John Isner (ATP 24.), kes viiesetilises matšis prantslase Enzo Couacaudi (ATP 206.) vastu lajatas 53 serviässa, mis on Wimbledonis ühes mängus löödud ässade edetabelis kuues tulemus. Isneri nime võib selle tabeli TOP 10-st leida viiel puhul. Vaid kuus ässa on ameeriklasel puudu, et jõuda oma kõigi Wimbledoni matšide peale 1000 ässani.

Samuti teise ringi pääsenud Carlos Alcaraz (ATP 7.) lõi Jan-Lennard Struffi (ATP 155.) viies setis võites 30 ässa (Struff vastas 23-ga), mis on tema profikarjääri isiklik rekord ning mida on rohkem kui ta oma viimase kaheksa matši peale kokku on löönud (27).

Novak Djokovicist sai esimene meesmängija avatud ajastul, kes on kõigil neljal suurel slämmil saavutanud vähemalt 80 matšivõitu (85 French Openil, 82 Australian Openil ja 81 US Openil).

Angelique Kerber, kes alistas avaringis prantslanna Kristina Mldadenovici on kogu karjääri jooksul Wimbledoni murul maha jooksnud üle 70 000 meetri, mida on rohkem, kui keegi teine on alates selle statistika pidamisest saadik suutnud.

Alejandro Davidovic Fokina alistas Hubert Hurkaczi sellest hoolimata, et võitis poolakast kaks punkti vähem (166:168). Ajalooliselt on enim punkte võitnud mängija Wimbledoni meesüksikmängus 95% juhtudest ka matši võitnud.