Spordibioloog Kristjan Pordi sõnul kannatavad piirangute puudumise korral kõige enam just tavapärase testosteroonitasemega naissportlased. „Inimene, kes on arenenud pigem meesterahvale iseloomulike tunnustega, omab tippspordis eeliseid,“ selgitab Port. „Kõige olulisem mõju on loomulikult see, mis meestele eelise annab, nende luud on tugevamad, neil on suurem keha, neil on suurem kopsumaht,“ räägib spordibioloog.

Port lisab, et keeruline olukord mõjub naissportlaste motivatsioonile halvasti. „Caster Semenya on selleks hea näide: kui tema finišeeris, siis järgmised ei mahtunud isegi sama ekraani peale. See ei ole õiglane,“ selgitab ta. „Paljud naisterahvad ka protesteerisid, et neil kaob igasugune isu isegi rasket trenni teha, kuna nad teavad, et võistlus ei tasu ennast ära.“

Kristjan Pordi sõnul tuleb teemat käsitledes juhinduda aga sportlikkust printsiibist, milleks on õiglus. „Me peame rääkima siin kahest sõnast: fearness, mis on õiglus ja equality, mis on võrdsus,“ rääkis Port. „Võrdsus eeldab seda, et kõigil on võrdne juurdepääs, aga õiglus eeldab seda, et kellelgi ei ole eeliseid,“ lausus spordibioloog, kelle sõnul tuleb spordis lähtuda just viimasest.