Viimased 11 aastat Rapla Avis Utilitase meeskonnas töötanud Toomas Annukil jäi tänavu kevadel seljataha huvitava kogemuse pakkunud hooaeg peatreeneri hispaanlase Lluis Riera abilisena. Ent tema hinges oli juba mõnda aega pakitsenud tunne, et selles klubis on tema teekond lõppenud. Kui üks uks sulgus, avanes teine.

Esmaspäeva hommikul teatas Pärnu Sadama korvpalliklubi, et Annukist saab nende uus peatreener. Läbirääkimised olid kiired, klubi juht Johan Kärp helistas Annukile eelmise nädala alguses, reedel saadi kokku ja pühapäeval andis Annuk oma lõpliku nõusoleku.

„Johan Kärbi kõne pani peopesad kihelema. Tekkis tunne, et olen mängus tagasi. Viimasel hooajal abitreenerina tegutsedes päris sellist tunnet polnud,“ tunnistas Annuk. „Nüüd pole muud, kui kas käsi kullas või seesamune mullas.“

Peatreeneri kogemus on Annukil varasemast olemas, enne Riera abiliseks hakkamist oli ta ise poolteist hooaega Rapla peatreener. Oma tööga sai ta hästi hakkama, mullu kevadel said Rapla mängijad ja treenerid kaela koduse liiga pronksmedalid. Eesti-Läti liigas saadi neljas koht. Ometigi tundis Annuk juba sel ajal, et sein on ees ja Rapla meeskonnast ei anna enam midagi välja pigistada. „11 aastat on ikkagi väga pikk aeg. Kindel on see, et Rapla jääb alatiseks minu südamesse,“ lausus ta.

Väga suur katsumus

Hiljuti 50 aasta juubelit tähistanud Annukil polnud Raplast lahkudes tuleviku kohta selget plaani. Pärast hooaja lõppu oli tal mõnede võimaluste teemal jutuajamisi, kuid peas mõlkus ka mõte enese täiendamise eesmärgil reisida mõni kuu mööda Euroopa tippklubisid. Ent Pärnu pakkumine kaalus muud võimalused üles.

„Pärnu peatreeneriks saamine on väga suur katsumus. Kõigile ei anta võimalust edukat asja alles hoida või seda tuksi keerata,“ lausus Annuk naerdes. „Üks argument pakkumise vastu võtmiseks oli Pärnu plaan osaleda eurosarjas. Ja tegelikult ükski Pärnu konkurent veel konkreetse pakkumiseni ei jõudnudki.“

Annukil oli hinges juba mõnda aega pakitsenud tunne, et selles klubis on tema teekond lõppenud.

Valitseva meistri juhendajaks saamine tähendab suurt vastutust. Arvestama peab eelkäija saavutatuga. „Rannula, Kärp ja Gert Kullamäe on Pärnust maksimumi välja pigistanud,“ tunnustas Annuk. „Rannula stiil ja mängufilosoofia meeldivad mulle. Soovin ka ise mängida kiiret ning kaitses agressiivset ja füüsilist mängu.“

Annuki suvi tuleb tihe. Esmalt rassib ta Eesti U18 koondise peatreenerina, Pärnuga sõlmitav leping hakkab kehtima 1. augustist. Kuid see ei tähenda seda, et ta istuks seni klubi seisukohast võttes käed rüpes. Juba esmaspäeval hakkas ta suhtlema mängijatega ja kohe algab ka suhtlus agentidega, et leida sobivad leegionärid.

Esialgu pole selge, kes valitsevas meistermeeskonnas jätkavad. Kuuldavasti soovib Pärnust Kalev/Cramo peatreeneriks siirdunud Heiko Rannula mõne noorema mehe kaasa võtta. „Kindel on see, et eestlastest mängijate peale läheb tormijooksuks. See saab olema keeruline, sest neid mängijaid vajavad kõik klubid,“ nentis Annuk.

Kullamäe tähtis roll

Värske peatreener soovib, et meeskond oleks koos ja alustaks treeninguid kuus nädalat enne esimest kohtumist. Ettevalmistuse alguses on alati suur rõhk füüsilisel treeningul. Siiani tegeles Pärnus sellega Rannula ise, kuid Annuk soovib sellesse rolli mõnda spetsialisti.

„Mul on alati olnud meeskonna juures head füüsilise ettevalmistuse treenerid. Sellega peavad tegelema pädevad inimesed,“ ütles ta. Igapäevasest treeneritevahelisest tööjaotusest on Annukil samuti ettekujutus olemas. Videote lõikamine ja analüüs jääb tema enda pärusmaaks. Olulised otsused kavatseb ta aga abitreener Kullamäega läbi arutada.

„Kullamäel on treenerina oma tugevused. Tema rolli rõhutas ju ka Rannula,“ märkis Annuk. „Tegemist on üdini positiivse inimesega, kes ei lase kunagi lippu poolde masti.“