Ühtlasi kavatseb FINA luua uue „open“ kategooria neile ujujatele, kelle sugu erineb sellest, mis neil sünnitunnistusel kirjas on, vahendab BBC.

Uue poliitika poolt hääletas 71 protsenti 152-st FINA liikmest.

34-leheküljelises dokumendis on sätestatud, et end mehest naiseks teinud sportlased võivad küll naiste kategoorias võistelda, kuid ainult siis, kui nad pole kogenud meeste puberteeti pärast Tanneri sugulise arengu teist staadiumit (tähistab poiste füüsilise arengu algust) või enne 12. eluaastat.

See tähendab, et USA ülikoolivõistlustel auhinnalaudu puhtaks lööv Lia Thomas, kes avaldas soovi pääseda olümpiale, ei saa oma unistuse poole enam naiste kategoorias püüelda.

„Me peame kaitsma oma sportlaste õigusi võistelda, kuid me peame ka tagama oma võistlustel ausa konkurentsi, eriti FINA võistlustel naiste kategoorias,“ ütles FINA president Husain al-Musallam.

„FINA võtab vastu igasugused sportlased. Uue avatud kategooria loomine tähendab, et kõigil on võimalus eliittasemel võistelda. Seda pole varem tehtud, seega FINA peab olema selles osas teerajaja.“