Umbes pool tundi enne kohtumise algust tuli esimene signaal, et mäng jääb ära. „Üks asjapulk ütles, et midagi on valesti. Aga keegi ei kommenteerinud midagi. Ei teagi, mis oli. Ju mingi vigastus või tõbi – mis seal muud saab olla,“ rääkis Eesti koondise peatreener Rivo Vesik Volley.ee’le.

„Öeldi, et midagi on Trevor Crabbiga, aga ei saadud öelda, mis täpselt oli. See on veel teadmata,“ lisas Tiisaar.

Meie mehed jätkasid soojendust, kuni saabus kinnitus – ameeriklased annavad loobumisvõidu. Pärimise peale väitis üks korraldaja, et loobumise põhjus pole teada, aga ameeriklased ei ilmunud lihtsalt kohale.

See siiski ei vastanud tõele. Crabbi paarimees Tri Bourne istus samal ajal mängijatele mõeldud pingil, pallid kotis ja vaatas üsna apaatselt, kuidas eestlased hakkasid mängu asemel sujuvalt trenni tegema. Ta pidi allkirjastama ka mängu protokolli. Selgust majja ei toonud siiski ka Bourne. „Meil ei ole palju infot…“ ütles ta Volley.ee-le. „Trevor ei tunne end piisavalt hästi, et mängida. See on tõesti kõik, mida saan praegu öelda.“

Veel päev varem Volley.ee-le intervjuud andes kiitis Crabb Eesti duot, avaldas soovi MM-il poodiumile jõuda, aga mingit tervisemuret ta siis veel ei maininud, ehkki oli raske 1/16-finaali järel üsna kurnatud olemisega.

Kahetised tunded: rõõm ja väike süütunne

Ameeriklaste loobumine tähendas automaatselt seda, et Tiisaare ja Nõlvaku poolt turniiri eel püstitatud ja võib-olla üsna julgena tundunud eesmärk jõuda veerandfinaali saigi MM-i debüüdil täidetud.

„Eks sellised asjad tekitavad ikka kahetisi tundeid,“ arutles Tiisaar. „Ikka on hea meel edasi saada, aga siis tuleb ka väike süütunne. Süütunne rõõmu tunda. Et see polnud päris see, mismoodi oleksime tahtnud, aga tegelikult neid asju juhtub spordis, ise oleme samamoodi andnud teistele võite. Tihti ei juhtu, aga kui juhtub, siis mis seal ikka – sport on sport. Tuleb võit vastu võtta ja tunda rõõmu.“

„Seda ei juhtu väga tihti tõesti, kui vähegi võimalik, siis mängitakse ikka turniir lõpuni, eriti sellisel võistlusel,“ kommenteeris Vesik. „Mardil ja Kustil on nüüd nii kahel turniiril järjest juhtunud ja väga-väga õige koha peal, ma arvan, et see on väga haruldane. Meie omal ajal Kristjan Kaisiga pidime vist kogu karjääri peale kokku andma ühe loobumisvõidu ja meile anti kaks korda, midagi sellist.“

Veerandfinaal peetakse reedel. Vastane ja kohtumise kellaaeg ei ole veel selgunud. Täna algusega kell 22 lähevad vastamisi hiljuti Jurmala MK-etapi võitnud itaallased Paolo Nicolai ja Samuele Cottafava ning brasiillased Renato ja Vitor Felipe. Selle vastasseisu võitjaga mängibki Eesti esipaar veerandfinaalis.

„Eesmärk sai täidetud, aga meil on ka plaan B eesmärk. Ega sellega ole turniir lõppenud! Homme on kõva mäng veerandfinaalis, igal juhul läheme seda võitma, et poolfinaali jõuda,“ kinnitas Tiisaar. „Vastaseks sooviksin pigem itaallasi, väga äge oleks mängida nende kodupubliku ees. Nendega on nagunii äge mängida. Mängisime Brasiilias nendega, saime 2:0 kaotuse, aga ma tahaksin uuesti.“

„Samas brasiillased on kah äge võistkond, ka nendega võiks mängida,“ lisas Nõlvak.

„Pole vahet enam, kes vastu tuleb. Jäänud on ainult tugevad. Variant on olemas, tuleb vaid ise korralikult mängida,“ võttis Vesik teema kokku.

Juba peetud 1/8-finaalides oli õhus suur üllatus, nimelt kaotasid norralastest favoriidid Anders Mol ja Christian Sørum austerlastele Robin Seidlile ja Philipp Wallerile esimese geimi 18:21. Teise nad võitsid 21:18, kuid kolmandas oli jätkuvalt pinget. Viigiseisul 9:9 läksid viikingid siiski otsustavalt oma teed ja rohkem austerlased punkte ei saanudki.

MM-i 1/8-finaalid

André – George (Brasiilia) vs Nicolaidis – Carracher (Austraalia) 2:0 (15, 15)

Seidl – Waller (Austria) vs Mol – Sørum (Norra) 1:2 (18, -18, -9)

Tiisaar – Nõlvak (Eesti) vs Crabb – Bourne (USA) 2:0 (loobumisvõit)

Kantor – Rudol (Poola) vs Schalk – Brunner (USA) 1:2 (20, -17, -11)

Õhtused mängud:

Bruno Schmidt – Saymon (Brasiilia) vs Cherif – Ahmed (Katar)

Renato – Vitor Felipe (Brasiilia) vs Nicolai – Cottafava (Itaalia)

Brouwer – Meeuwsen (Holland) vs Lupo – Ranghieri (Itaalia)

Grimalt – E. Grimalt (Tšiili) vs Alison – Guto (Brasiilia)