50-liikmeline TalTechi ja Tallinna Tehnikakõrgkooli ühismeeskond on üheksa kuuga projekteerinud ja valmis ehitanud uhiuue elektrivormeli ning arendanud uued algoritmid isejuhtivale vormelile. Isejuhtiva vormeli algoritmid lubavad sensorite abil kaardistada tundmatut rada vormeli ümber ja sõita kiiremini kui ükski teine isejuhtiv sõiduk.

Tiimi juhi Georg Kõivumägi sõnul oli eelmise hooaja auto probleemiks stabiilsus kurvides. Probleemi lahendamiseks muudeti esitiiba ja difuusorit, et parandada õhuvoolu erinevates rajaolukordades. Vedrustusega tehti hulga tööd, et kogu rehvi potentsiaal ära kasutada. Selleks, et juhil oleks võimalik kiire autoga toime tulla, parandati seadistust, näiteks lisati esisilda stabilisaatorvarras.

„Auto juhitavusele aitab kaasa ka uus mootorite juhtimise süsteem,“ ütles Kõivumägi. „Kuna vormelil on iga ratta jaoks eraldi mootor, on iga mootori pöördemomenti võimalik eraldi kontrollida. Sedasi saame kurvides vastavalt juhi sisendile lisada nurkkiirendust ümber auto vertikaaltelje,“ kinnitas Kõivumägi.

Isejuhtiva vormeli peainsener Tauri Tammaru kinnitas: „Suurimad probleemid olid süsteemi töökindlus ja kurvisuutlikkus. Asja parandamiseks võtsime kasutusele robustsema kaardistamisalgoritmi, mis koos uue lidari algoritmiga lubab autol näha koonuseid kuni 40 meetri kauguselt varasema 15 asemel.“

Lisaks on täiesti ümber tehtud teekonna planeerimine. Vormel saab hakkama ka siis, kui raja kaardistamisel on tehtud viga. „Alates teisest ringist planeerib sõiduk oma teekonda ette, kasutades mudelipõhist juhtimist,“ sõnas Tammaru. „Matemaatilise mudeli põhjal on võimalik prognoosida, kuidas läbida kurv võimalikult kiiresti,“ lausus peainsener.

Elektrivormeli uuendused on parandanud auto ringiaegu 3 sekundi võrra. Kurvides suudab elektrivormel saavutada kuni 3G külgkiirendust ja pidurdamistel 2,5G pikikiirendust, mõlemad väärtused on 0,5G võrra suuremad kui varem.

Tudengivormeli tiim on oma uute autodega valmis kaitsma maailma edetabeli viiendat kohta Itaalias, Austrias, Tšehhis, Ungaris, Saksamaal, Hispaanias.

Formula Student on peamiselt tehnikateaduste tudengitele suunatud rahvusvaheline tootearendusvõistlus, kus üliõpilased projekteerivad ja ehitavad valmis üheistmelise vormelauto. Auto peab läbima erinevaid katseid ning sõitma võidu ringrajal. Vormelautosid hindab rahvusvaheline ja kõrgetasemeline asjatundjate žürii. Projektis osalemine annab tudengile reaalse kogemuse auto projekteerimises ja valmistamises ning tutvustab noortele inseneridele autotööstuse majanduslikku poolt.