Jutt käib 2024. aastal Saksamaal toimuvale Euroopa meistrivõistlustele pääsemisest. Sakslastel on võõrustajana seni ainsana koht suurturniirile tagatud.

Ülejäänud 23-st kohast 20 pannakse paika EM-valiksarja raames. Tänavu 9. oktoobril toimuval loosimisel moodustatakse kümme valikgruppi, millest kuus on viieliikmelised ja neli on kuueliikmelised. Iga alagrupi kaks paremat pääsevad EM-ile.

Viimased kolm osalejat pannakse paika juunis alanud uue Rahvuste liiga hooaja põhjal. Rahvuste liiga kolmes tugevaimas divisjonis ehk A-s, B-s ja C-s moodustakse põhiturniiri järel neljaliikmeline play-off turniir, kuhu pääsevad Rahvuste liiga tulemuste põhjal vastava divisjoni parimad koondised, kes valiksarjaga piletit EM-ile ei kindlustanud.

UEFA reeglistik, mis puudutab EM-ile pääsemist, toob siin aga mängu ka D-liiga, kuhu teatavasti Eesti kuulub. Artikli 16.02 punkt D sätestab, et kui A-, B- või C-divisjonist pole võimalik nelja tiimi play-offi asetada (näiteks A-divisjoni 16-st riigist 13 suutsid valiksarja kaudu EM-ile pääseda), antakse viimane play-offi koht parimale D-liiga võistkonnale. Reeglitega saab tutvuda siit.

D-divisjonis on kaks alagruppi. 1. grupp on neljaliikmeline, kuhu kuuluvad Läti (6 punkti), Moldova (4 p), Andorra (1 p) ja Liechtenstein (0 p). Teise alagrupi moodustavad Eesti (6 p), Malta (3 p) ja San Marino (0 p). Kuna esimene alagrupp on neljaliikmeline, siis seal viimaseks jäänud tiimiga peetud mängud D-divisjoni parima koondise määramisel arvesse ei lähe. Tasub mainida, et eelmisel Rahvuste liiga hooajal moodustati ka D-divisjonis play-off, mille võitja pääses EM-ile, kuid toona kuulus nõrgimasse liigasse 16 koondist. Nüüd on see arv teatavasti seitse.

Praeguseks on seis selline, et kahe vooru järel on vaid Eestil ja Lätil täisedu. Seega peab Eesti võitma kordusmatšid Malta ja San Marino vastu ning lootma, et kes iganes 1. alagrupi võidab, kogub teise ja kolmanda koha saanud meeskonna vastu kokku vähem kui 12 punkti. Kui kahe alagrupi võitjad lõpetavad D-divisjoni võrdsetel punktidel, hakatakse vaatama väravavahet. Seejärel juba löödud väravate arvu.

Seega, kui peaks minema nii, et A-, B- või C-divisjonis ei saada EM-valiksarja järel kokku neljaliikmelist play-offi turniiri, antakse neljas koht parimale D-liiga võistkonnale. Kui mõni D-liiga koondis peaks ime läbi play-off turniirile pääsema, tuleb tal alistada seal nii poolfinaalis kui ka finaalis tulev vastane ning siis on koht EM-ile tagatud.

Rahvuste liiga A-, B- ja C-divisjoni play-off turniirid peetakse 2024. aasta märtsis.