Autasustamist põhjendati Karjakini teenetega Venemaa spordi arendamisel ja malemängu populariseerimisel.

"Väga meeldiv on saada nii kõrget auhinda. Kriitikud ütlevad, et see võib olla seotud poliitikaga, kuid ma tahan teile meelde tuletada, et kuulusin meeskonda, mis võitis male meeskonnavõistluses maailmameistritiitli. Täiesti ära teenitud. Aitäh meie presidendile minu teenete arvestamise eest," ütles 32-aastane Karjakin TASS-ile.

Krimmis sündinud Karjakin esindas kuni 2009. aastani Ukrainat ning kolis siis Venemaa lipu alla. Ukraina sõja ajal on Karjakin avaldanud Putinile suurt toetust.

"Avaldan teile, meie juht, oma täielikku toetust Venemaa huvide ja rahva kaitsmisel, samuti ohtude kõrvaldamisel ja rahu kehtestamisel. Loodan, et meie vapper sõjavägi täidab kiiresti kõik talle pandud ülesanded," teatas Karjakin sõja alguses.

Rahvusvaheline maleliit FIDE määras Karjakinile märtsis selle avalduse eest aastase võistluskeelu.

Karjakini sõnavõtu on teiste seas hukka mõistnud näiteks Saksamaa suurmeister Georg Meier, kes kirjutas Venemaa maletaja kohta Twitteris: "Suurim häbi malemaailmas. Sündinud ukrainlasena, nüüdseks Vene prostituut, kes urineerib oma endiste kaasmaalaste haudadele."

Karjakin osales 2016. aasta male MM-i tiitlimatšis, kus kaotas kiirpartiide järel norralasele Magnus Carlsenile. Male suurmeistriks tõusis ta juba 12 aasta vanuselt.

Jaga
Kommentaarid