Eesti vutifännid on juba pikalt harjunud rahvuskoondise esitusi jälgima ERR-i vahendusel. Nagu siinsel teleturul juba tavaks saamas, siis aina enam kogunevad tähtsad jalgpallimängud aga hoopis Viaplay eetrisse. Esmalt liikus sinna Meistrite liiga, nüüd teevad seda rahvuskoondise mängud. Sügisest on seal ka Premier League ning samamoodi on voogedastusplatvormi valduses ka 2024. ja 2028. aasta EM-finaalturniiri õigused. Seega on küsimusi õhus palju. Kas Eesti koondise mängude vaatamise eest tuleb nüüdsest maksta? Kes mänge kommenteerib? Kas mängude eel ja järel on ikka stuudio? Jne.

Pangaandmeid pole vaja

Lähiajal seisab Eesti koondisel ees neli kohtumist. 2. juunil mängitakse koduväljakul Rahvuste liiga raames San Marinoga, 5. juunil kohtutakse Hispaanias maavõistlusmängus Argentinaga, 9. juunil minnakse Rahvuste liigas võõrsil vastamisi Maltaga ja 13. juunil maavõistluskohtumises võõrsil Albaaniaga. Kõiki neid matše vahendabki nüüd vaatajateni Viaplay. Kuigi tegemist on vaataja jaoks tasulise voogedastusplatvormiga, siis Eesti koondise mänge näidatakse erandkorras huvilistele tasuta. Siiski on vaja end selleks kodulehel registreerida. Eesti koondise mängude vaatamiseks ei pea Viaplay kinnitusel pangaandmeid lisama. Tasuta kontot saab luua alates 48 tundi enne esimest Eesti koondise kohtumist.

Viaplay on Eesti koondise mängude näitamise õiguse soetanud endale 2028. aastani ehk nende vahendusel jõuavad vaatajateni nii 2024. ja 2028. aasta EM-valiksarjad ning 2026. aasta MM-valikmatšid. Lisaks jäävad antud perioodi Rahvuste liiga kohtumised ning ka maavõistlusmängud.

Rootslaste omanduses olevast Viaplay’st saavad eestlased Eesti koondise mänge vaadata ikka eestikeelsete kommentaaridega. Eelseisvas neljas matšis on põhikommentaatoriks Ott Järvela, kes reisib kõikideks kohtumisteks ka võistluspaika ehk ta annab alati sündmusi edasi otse staadionilt. Kui välismängudel on Järvela ainus hääl ekraanil, siis kodumängus San Marino vastu on tema kõrval Ingemar Teever.

Koondise mängude eel, poolajal ja järel on kavas ka stuudio, mida veab Joonas Grauberg. Eksperdina on tema kõrval Martin Reim. Eelseisvast neljast kohtumisest puudub stuudio mängust Argentinaga.

Välismängude stuudio Kopenhaagenis

„Poolajal tuleb mängule rääkiv analüüs ja lisaks ka videoanalüüs. Samamoodi ka kohtumise lõpus. Taktikalauda meil ei ole. Enne mängu on lisaks stuudiole ka varasemalt salvestatud videointervjuud,” avaldas Grauberg.

Kui kodumängudel tehakse stuudiot Tallinnast, siis Malta ja Albaaniaga peetavate matšide ajal on stuudio Kopenhaagenis. Põhjus peitub selles, et Baltikumis ei ole vajalik infrastruktuur veel valmis, et võõrsil peetavate matšide analüüse eetrisse lasta.

Veel jääb õhku küsimus, kes siis ikkagi telepilti toodab? Kui fännid jalutavad neljapäeval staadionile, siis näevad nad areeni kõrval ikka seismas ERR-i bussi. Kui sel korral toodab allhanke korras pilti ERR, siis mullustel FC Flora euromängudel tegi seda Levira.

Maailma viimase vastu jahitakse võitu

Märtsis Küprose käest saadud kaotuse järel Euroopa seitsme kehvema koondise sekka langenud Eesti jalgpallikoondis peab neljapäeval esimese kohtumise D-divisjonis. Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA edetabelis 110. kohal olevate eestlaste vastaseks on samas tabelis viimast ehk 211. positsiooni hoidev San Marino.

Eesti ja San Marino olid viimati vastamisi 2016. aasta EM-valiksarjas. Toona mängiti võõrsil 0:0 viiki, Tallinnas võitsid eestlased Sergei Zenjovi tabamustest 2:0. „Mälestused on erinevad ja tulemused erinevad. See peab tekitama sellist austust vastase ees. Peame austama oma vastast ja keskenduma maksimaalselt oma eesmärgini jõudmiseks. Peame valmis olema kõvaks vastupanuks,” sõnas Eesti koondise kapten Konstantin Vassiljev mängueelsel pressikonverentsil.

Nüüd lähevad eestlased kindlalt võidujahile. Kolmikust, kuhu kuulub veel ka Malta, pääseb C-divisjoni ainult võitja. „C-divisjon on meie eesmärk. Enne selle saavutamist ei saa karjuda, et mäng tuleb lihtne. Homme (täna) on esimene samm. Arvan, et kõik on selleks valmis, et seda teha. Seda tuleb näidata ka väljakul,” lisas Vassiljev.

Eesti ja San Marino kohtumine algab Lilleküla staadionil kell 19.00.