Wimbledoni korraldava Lawn Tennis Associationi otsus jätta Venemaa ja Valgevene tennisistid turniiri ukse taha kutsus esile naiste ja meeste tennisetuuride jõulise reaktsiooni - neljapäeval kinnitati, et Wimbledonile eelnevatel WTA ja ATP turniiridel, kuhu samuti agressorriikide sportlasi ei lubata, jagatakse punkte edasi, aga suurel slämmil mängitakse vaid raha peale. Eelmisel aastal Wimbledonil kogutud punktid kukuvad lihtsalt ära.

Maailma edetabelis toimuvad peale Wimbledoni mõned ehmatavad muutused. Novak Djokovic jääb ilma 2000 punktist. Hetkel lahutab Medvedevit Djokovicist 620 punkti. Kuna Djokovic võitis mullu ka French Openi, pole tal võimalik edu suurendada, kui Medvedev just vähema kui oma eelmise aasta tulemuse ehk kaheksandikfinaaliga ei piirdu.

Teoreetiliselt on Djokovicil võimalus osaleda kohe pärast French Openit algaval Stuttgarti või s-Hertogenboschi ATP 250 turniiril, seejärel Londoni või Halle ATP 500 turniiril ja enne Wimbledoni veel ühel ATP 250 turniiril ning neid võites 1000 punkti tabelisse juurde saada, kuid seda ta kindlasti ei tee. Tavaliselt on Djokovic osalenud vaid ühel Wimbledoni eelturniiril, kui sedagi.

Seega on Medvedevi esireketiks tõusmine sisuliselt vältimatu. Medvedev on juba korra esireketi staatust nautida saanud, hoides seda positsiooni kolm nädalat 28. veebruarist 20. märtsini.

Berrettinit (ATP 10.) ootab kindlasti esikümnest ning ilmselt ka TOP 20-st välja langemine, sest itaallane pole käevigastuse tõttu alates märtsikuisest Indian Wellsi turniirist väljakul käinud.

Väga suure pitseri vajutab ATP otsus eelmisel aastal Wimbledonis veerandfinaali jõudnud ungarlase Martin Fucsovicsi karjäärile, kes kukuks praeguselt 55. kohalt teise sajasse. "Tõsiselt, ATP!?" küsis Fucsovics otsusest kuuldes Instagramis.

Kui Wimbledoni punktid tabelist kohe ära kukuksid, näeks ATP esiviisik välja järgmine:

1. Daniil Medvedev 7800 punkti

2. Alexander Zverev 6895

3. Novak Djokovic 6660

4. Stefanos Tsitsipas 5965

5. Rafael Nadal 5525

Anett Kontaveit piirdus eelmisel aastal Wimbledonis avaringiga, mistõttu lähevad tal maha vaid 10 punkti. Paula Badosa, kes hetkel hoiab Kontaveidi ees neljandat kohta, peaks praeguse seisuga loovutama oma koha Kontaveidile.

Naiste TOP 5 ilma 2021 Wimbledoni punktideta:

1. Swiatek 6821

2. Krejcikova 4671

3. Sakkari 4656

4. Kontaveit 4436

5. Badosa 4305

Kaia Kanepi (WTA 46.) positsiooni antud olukord negatiivselt ei mõjuta, sest temagi ei jõudnud mullu Wimbledonis avaringist kaugemale. Pigem võib Kanepi tabelis veidi isegi tõusta, sest temast 39 punktiga eespool oleval Ajla Tomljanovicil (WTA 42.) kukuvad ära veerandfinaali eest teenitud 430 punkti.

Tuleb rõhutada, et need arvutused - eriti naiste osas - on hetkel puhtalt teoreetilised, sest enne Wimbledoni on naistel samuti võimalik osaleda veel vähemalt kahel WTA 500 ja ühel WTA 250 turniiril.

Suurimad kaotajad saavad naistest olema Ashleigh Bartyga finaalis mänginud Karolina Pliskova (WTA 8.), poolfinalistid Arina Sabalenka (WTA 7.) ja Angelique Kerber (WTA 17.) ning veerandfinaali jõudnud (lisaks juba nimetatud Tomljanovicile) Karolina Muchova (WTA 81.), Viktorija Golubic (WTA 53.) ja Ons Jabeur (WTA 6.).

Naised saavad suurel slämmil finaali eest 1300, poolfinaali eest 780 ja veerandfinaali eest 430 punkti. Süsteem erineb mõnevõrra meeste edetabelisüsteemist, kus finalist saab 1200, poolfinalist 720 ja veerandfinalist 360 punkti.