FIA ja ralli MM-sarja promootor pole venelastele ja valgevenelastele kätt ette pannud, kui nad võistlevad neutraalse lipu all. Rally Estonia korraldajaid aga ei huvita lipu olemasolu, vaid sportlase rahvus.

Jutt käib eelkõige Venemaa rallipaarist Nikolai Grjazin – Konstantin Aleksandrov, kes said Rally2 sarjas Monte Carlos kolmanda koha ning on samal pügalal ka kokkuvõttes. Sama sarja noorsõitjate arvestuses on Grjazin teine. Tõsi, mullusel Rally Estonial lõi kaasa ka venelane Aleksei Lukjanuk.

Betsafe’i podcastis põhjendas Rally Estonia direktor Urmo Aava venelaste starti mittelubamist turvalisusega – nende osalemine tähendaks suuremat pahandusteohtu pealtvaatajate poolt. „See on nii Rally Estonia, Eesti autospordi liidu kui ka Eesti olümpiakomitee otsus, et meil ei stardi ei Vene, Valgevene ega neutraalse lipu all sportlased. Nii kaua, kui see otsus on meie käes ja Grjazin siia ei tule,” teatas Aava.

Eesti Päevalehele selgitas Aava, et teema on kuum ja ta ei taha sel liiga pikalt peatuda. „Keeld puudutab akrediteeritud Venemaa ja Valgevene sõitjaid ning kaardilugejaid, aga mitte mehhaanikuid ja teisi asjamehi,” sõnas Aava.

Aga mida FIA keelust arvab? Kas ei või juhtuda, et nad nõuavad venelasi starti neutraalse lipu all?

Aava: „Elame näeme, ma pole ettekuulutaja. Nii FIA kui MM-sarja promootor teavad meie reegleid – oleme neile info edastanud – ja reaktsiooni pole järgnenud. Seega praegu on asjad nii.”

Aga kui Grjazinil kaob Rally Estonial mitteosalemise tõttu võimalus tulla maailmameistriks?

Aava: „See on nii kauge spekulatsioon, mida pole praegu mõtet arutada.”