Pisut pidi selgust tooma 19. maiks kavandatud kohtuistung, aga reedel teatas Grineri advokaat, et sportlane peab eeluurimisvanglas veetma veel vähemalt 30 päeva. Ta vahistati 17. veebruaril ja Venemaa ametivõimud väitsid, et Šerementjevo lennujaamas leiti korvpalluri käsipagasist kanepiõli. Selle omamine on Venemaal keelatud.

Griner pidi seadustega kursis olema, sest ta oli Venemaal mänginud juba 2014. aastast. Kas sealsed võimud sokutasid Grineri kotti meelega kanepiõli, et ameeriklane peatselt algava Ukraina sõja tarbeks poliitvangiks teha?

Juhtumit uurinud USA ajakirjanik T.J. Quinn ütles intervjuus väljaandele Vox, et selline teooria pole kindlasti laest võetud.

„Inimesed, kes on Venemaal toimuvat jälginud, tõid esile, et selles riigis on võimud juba pikka-pikka aega inimestele narkootikume sokutanud, et neid arreteerida saaks. Venemaa on seda ajast aega teinud. Ja kuigi 17. veebruaril polnud sissetung veel alanud, siis nad teadsid, et see juhtub. Teooria uskumiseks on kõik pusletükid olemas,” rääkis Quinn.

„Lisaks on Griner sportlane, kes paistab silma. Ta on 206 cm pikkune, mustanahaline ja lesbi. Putini Venemaal on Griner tublidele emadele justkui hoiatuseks – „Vaadake, mis teie lastega juhtub, kui te olete sama liberaalsed kui Lääs.” Venelased said aru, et Griner võiks millegi või kellegi vahetuskaubaks kasulik olla,” lisas ta.

Kes ta on?

Brittney Griner, korvpallur

Sündinud 18. oktoobril 1990 USA-s Houstonis
206 cm, 93 kg

Karjäär:

Baylori ülikool (2009-2013)
Phoenix Mercury (2013-...)
Zhejiang Golden Bulls (2013-2014)
Jekaterinburgi UMMC (2014-...)

Saavutused:

2x olümpiavõitja (2016, 2020)
2x maailmameister (2014, 2018)
NCAA meister (2012)
WNBA meister (2014)
2x WNBA skooriliider (2017, 2019)
8x WNBA blokeeritud visete liider (2013-2019, 2021)
2x WNBA parim kaitsemängija (2014, 2015)
7x WNBA All-Star (2013-2015, 2017-2019, 2021)
4x Euroliiga meister (2016, 2018, 2019, 2021)

Samas võis Griner tõepoolest eksida ja kanepiõli kaasas kanda, sest korvpallurite, eriti ameeriklaste, seas on on erinevate kanepitoodete tarbimine väga populaarne.

Kolm kuud võib tunduda pikk aeg, aga väikese võidu on Griner ja tema esindajad juba saanud. Venemaa seaduste järgi on lubatud kinnipeetavaid eeluurimisvanglas enne kohtuistungit hoida kuni aasta. Grineri puhul on asjad isegi kiiresti liikunud.

Alguses oli USA välisministeeriumi taktika hoida võimalikult madalat profiili ja olla venelastega läbi rääkides võimalikult kannatlikud. Kuni viimaste nädalateni polnud USA avalikkus Grineri juhtumit kuigi suure kella külge pannud. See oli ka Grineri perekonna soov. Eesmärgiks oli maandada sportlase halvasti kohtlemise risk võimalikult väikeseks ja mitte anda Vladimir Putinile võimalust muuta Griner sanktsioonide vähendamiseks vahetuskaubaks.

Brittney Griner.

Millistes tingimustes Griner elab, pole siiamaani teada. Ainsad infokillud tulid märtsis korvpalluri advokaatide poolt. Väidetavalt on ameeriklannat koheldud hästi ja talle on ajaviiteks toodud ingliskeelset lugemist. Ainus probleem oli voodiga, sest 206 cm pikkuseid kinnipeetavaid leidub harva.

Harukordne pikkus ja atleetlikkus teevad Grinerist naiste korvpalli ükssarviku. Ta kuulub väheste naiste hulka, kelle jaoks pole pealt panemine mingi probleem.

Nüüdseks on ameeriklased elavnenud. USA välisministeerium teatas mai alguses, et nende hinnangul võeti Griner kinni alusetult. Koos selle avaldusega muutus ka USA valitsuse taktika. Kui varem lasti Venemaa õigussüsteemil – see on korrumpeerunud ja Putini käpa all, aga mingil määral siiski toimib – oma tööd teha, siis nüüd hakati aktiivselt tegutsema, et Griner kodumaale tuua. Ükskõik, mis järgmise nädala istungil toimub.

Grinerile pole ametlikku süüdistust veel esitatud. Kui seda tehakse kanepiõli suuremahulise transportimise eest, võib teda oodata kuni kümne aasta pikkune vanglakaristus.

„Tunneme, et see saaga lõppeb õnnelikult,” ütles anonüümseks jääda soovinud Grineri lähikondlane ESPN-ile. „Aga teame, et asi võib venida. Seega ei taha me lootusi liiga kõrgeks ajada.”

Naiste NBA (WNBA) hooaeg algas 6. mail, sedapuhku ilma Grinerita. WNBA lasi kleepida Grineri initsiaalid ja tema särginumbri 42 kõigile tosinale väljakule, kus WNBA võistkonnad sel hooajal mängivad.

Brittney Grinerit toetavad kleebised.

Esimene tuntud meeskorvpallur, kes Grineri teemal sõna võttis, oli sel nädalal Phoenix Sunsi mängujuht Chris Paul. Sümboolne, sest Grineri koduklubi Phoenix Mercury jagab Sunsiga sama areeni.

„See ei ole ainult NBA või WNBA teema. Usun, et kõik tahavad, et Brittney koju saaks. Ta on siinse kogukonna suur osa. Me kõik toetame teda ja anname endast parima, et ta võimalikult ruttu koju pääseks,” rääkis Grineri pildiga särki kandnud Paul.

Miks maailma parimad korvpallurid kahes liigas mängivad?

Meeskorvpallurite puhul ei tuleks pealkirjas esitatud küsimus kõne allagi. Ainuüksi juba selle tõttu, et NBA ja Euroopa hooajad kattuvad olulisel määral. Naistel on see aga võimalik, sest WNBA hooaeg kestab maist septembrini, Euroopas mängitakse sügisest kevadeni.

WNBA on naiste korvpallis hinnatuim liiga, aga Euroopas ja eriti Venemaal on palgad kõrgemad. Venemaa võimude poolt kinni peetud Brittney Griner teenib WNBA-s pisut enam kui 200 000 euro suurust palka, aga tema Venemaa tööandja Jekaterinburgi UMMC makstav tasu ulatub väidetavat üle miljoni.

Raha pole siiski ainus põhjus. Näiteks Euroopa naiste klubikorvpalli kauaaegse valitseja Jekaterinburgi koosseis teeb silmad ette ükskõik millisele WNBA klubile. Ookeani taga on talent jaotunud ühtlasemalt.

Näiteks kuulus lõppenud hooajal Jekaterinburgi nimekirja lisaks Grinerile Jonquel Jones (2021. aasta WNBA kõige väärtuslikum mängija), Emma Meesseman (2019. aasta WNBA finaali kõige väärtuslikum mängija), Courtney Vandersloot (6x WNBA sööduliider), veel mitu WNBA Tähtede mängule pääsenud korvpallurit, Hispaania koondise liider Alba Torrens ja palju tugevaid venelannasid.

Meeste korvpallis teeks sama välja, kui ühes tiimis mängiksid LeBron James, Nikola Jokic, Kawhi Leonard, Chris Paul ja veel kümmekond ässa.

„Euroliigas olid meil mõned konkurendid, aga Venemaa liiga võitmine polnud mingi probleem,” ütles Jones.

Hooajal 2020/2021 Jekaterinburgi esindanud Breanna Stewart, 2018. aasta WNBA kõige väärtuslikum mängija, lisas: „Selles klubis mängimise alahinnatud aspekt oli treeningute kvaliteet. Brittney Grineri vastu treeningul müramine on midagi erilist. Läksime sinna loomulikult ka raha pärast, aga saime seal mängijatena palju paremaks.”

Kui Venemaa klubisid Ukraina sõja tõttu Euroliigasse tagasi ei võeta, jäävad sealsed klubid järgmiseks hooajaks tavapärasest nõrgemaks, aga lõputult selline olukord ilmselt ei kesta. Kuskil maailmas ei kulutata naiste korvpallis nii palju raha kui Venemaal ja lõpuks on see mängijate jaoks kõige olulisem.

Jaga
Kommentaarid