Kuldliigaks valmistuvat Eesti koondist ootas ees esimene tõsisem test, siiani oli peetud vaid mänge Ukraina U22 meeskonnaga. Ukraina põhikoondises ei löö nendes sõprusmängudes kaasa äsja Perugia ridades Itaalia meistrivõistlustel hõbeda teeninud Oleg Plotnitski ja veel mõned head mängijad. Ühtlasi tuleb arvestada, et nad hakkasid treenima palju hiljem.

Eesti võit oli täna kindel, Itaalias viibiva Fabio Soli asemel peatreeneri kohuseid täitnud Alar Rikberg andis mänguaega kokku kõigile 12 mängijale. Mõneti üllatuslikult põhikoosseisu meheks kerkinud Hiiumaalt pärit Markus Uuskari tõi nelja geimiga 19 punkti (+16; 61%), kõik viis geimi platsil olnud Albert Hurt lisas 17 (+5; 46%) ja Alex Saaremaa 13 (+5; 73%; 3 blokki, 2 serviässa), Martti Juhkami kogus kahe ja poole geimiga 12 silma (+5; 39%, 2 blokki, 3 ässa). Ukraina resultatiivseim oli Jevgeni Kisiljuk 14 punktiga (+1; 37%).

"Rõõmu teeb see, et ehkki meil on Eesti koondisest 10-12 mängijat puuudu, siis meil on sügavust, et mängida," kommenteeris Alar Rikberg. "Okei, neil oli ka puudujaid, kaks nurgaründajat ja mõlemad põhidiagonaalid. Alustavast seitsmest põhimehest kolm. Aga mõtle, kes meil puudu on - kaks diagot, kaks nurka ja veel hunnik mehi puudu. Tänast kokkuvõttes ei olnud küsimus, et meil oli vastas nõrk võistkond. Vaid väga suur vahe on, millisesse konditsiooni üks või teine on jõudnud. Nad on nädalate kaupa tilkunud ja peatreener Ugis Krastinsi sõnul kaks kuuiku trenni teinud. Me oleme neli nädalat korralikult tööd teinud. Oleme pannud meeskonna ühte jalga käima ja päris ilusat võrkpalli mängima."

Eesti alustas koosseisus Markkus Keel, Markus Uuskari, Albert Hurt, Martti Juhkami, Henri Treial, Alex Saaremaa ja Silver Maar. Kolmandas geimis vahetas Robert Viiber välja Keele ja Stefan Kaibald Juhkami. "Mõlemad vahetused olid tehtud taktikaliselt, et võita," selgitas Rikberg. "Natuke vastuvõtust tulenevalt hakkas Markkuse mäng kõikuma ja siis pidi tulema Viiber asja päästma. Juhkami väsis, ta ongi veel nii vähe treeninud ega ole oma füüsiliselt parimas vormis, ja tema vastuvõtt hakkas kõikuma, siis tuli Kaibald ja tegi mängu ära. Viiendas geimis oli rohkem neid vahetusi. Müts maha, arvan, et selle sama koosseisuga on võimalik arvestatavalt mängida Euroopa Kuldliigat."

Koondisega on Kuldliigaks liitumas veel Märt Tammearu, lahtine on veel vaid Timo Tammemaa tulek.

Kuna Kuldliigas ei osale Oliver Venno ega Renee Teppan, siis teised mehed peavad diagonaalründaja koha ära täitma. Kuna koroonaviirust põdenud Valentin Kordasel oli täna viimane isolatsiooni päev, siis saigi võimaluse Uuskari. Kas võib öelda, et ta kergitas oma aktsiaid korralikult? "Uuskari on üks enimarenenud mehi selle nelja nädala jooksul, eriti tänast mängu vaadates. Kordasele tõmbas täna peale kriipsu covidi 10-päevane paus, aga see ei tähenda, et mehe oskused ära kaoks. Peame teda hakkama vaikselt üles putitama. Neil kahel mehel hakkab korralik võitlus Kuldliigas. Kui kõik siin rääkisid, et me ei ole võimelised mängima, kui Venno ja Teppan on puudu, siis tänane tõestas, et asi nii hull ei ole. Pluss meil on Mihkel Varblane, keda me katsetame sel positsioonil ja olukorra tekkides on nii Juhkami kui Tammearu võimelised seda positsiooni täitma."

Samad meeskonnad kohtuvad uuesti homme kell 18.00.

SEIS

Eesti – Ukraina 3 : 0 (lisageimid 25:17, 15:12)

Eesti alustab koosseisus Markkus Keel, Albert Hurt, Martti Juhkami, Henri Treial, Alex Saaremaa ja Silver Maar. Kuna Valentin Kordas on haiguse tõttu isolatsioonis, siis diagonaalründaja koha võtab sisse mõneti üllatuslikult Pärnu VK pommitaja Markus Uuskari. Hiiumaalt pärit mängumees on esimest korda sellises rollis. Täna mängitakse vähemalt neli geimi.

1. geim: 8:7, 16:10, 20:14, 25:18

Kuna hümne ei mängitudki, siis Hanno Pevkur mikrofoni haarata ei saanudki isegi mitte teoreetiliselt. Kahju! Eesti jäi kaotusseisu 1:3, raskusi oli pallide maha löömisega. Seisult 3:6 sai esmalt käe valgeks Treial, seejärel tõi Juhkami kolm silma rünnakuga ja Ukraina rünnakuvea järel pääsesime esmakordselt ette 8:7. Juhkamilt blokk, geimi keskelt sai punni maha ka Uuskari, esmalt lõi ta palli rünnakul maha, seejärel kaks serviässa - 18:10. Geimi võitjas enam kahtlust ei tekkinud. Juhkamil ja Hurdal mõlemal kirjas 6, Uuskaril ja Treialil 3 punkti.

2. geim: 8:3, 16:11, 20:13, 25:20

Eesti läheb Keele serviseeria ajal juhtima 6:0. Tõsi, omalt poolt aitavad kaasa ka ukrainlaste rohked vead. Geimi keskel mäng võrdsustub, üsna lühikese ajaga saab Ukraina neli blokki (3 korda pannakse kinni Juhkami, korra Hurt). Ohtlikult lähedale Ukraina siiski ei jõua. Resultatiivselt tegutseb Hurt, nauditav on vaadata Keele ja Saaremaa koostööd rünnakul. Päris lõpu eel vahetas Alar Rikberg aga Saaremaa välja, kuna temporündaja ei olnud valmis servi vastuvõtuks. Platsile tulnud Mart Naaber sai järgmise pallingu kätte ja Uuskari löök lõpetas geimi.

3. geim: 5:8, 16:5, 20:19, 25:22

Geimi alguses vahetab Rikberg Keele asemel sisse Robert Viiberi. Üha kindamalt tunneb end platsil Uuskari, kui avageimis oli ta rünnakuprotsent 25, siis teises lõi ära palle 5st 5. Juhkami serviseeria abil õnnestub Eestil 11:12 kaotusseisust pääseda ette 14:12. Seisul 15:15 tuleb pallingu vastuvõtul hätta jäänud Juhkami asemel platsile Stefan Kaibald. Tasavägine mäng jätkub, Viiberi õnnelik võrgutripsust tulnud serviäss viib Eesti ette 21:19, matšpalli realiseerib Uuskari. Eesti on võitnud 3:0.

Põhimängus jagunesid Eesti punktid ühtlaselt: Uuskari ja Hurt 13, Juhkami 12, Saaremaa 9.

4. geim (lisageim): 8:3, 16:9, 20:14, 25:17

Eesti poolelt on platsile saanud libero Johan Vahter. Treialit asendab Naaber, sidemängijana jätkab Viiber. Saaremaa jätkab vihaselt, küttes kohe alguses kaks serviässa. Eesti mängis lustlikult ja mõnuga ka selles koosseisus ja seegi geim kindlalt meile.

5. geim (lisageim 15 punktini): 6:8, 15:12

Koosseisus Viiber, diagonaalründajana Varblane, Kaibald, Hurt, Saaremaa, Naaber, Vahter. Seisul 10:10 eksisid ukrainlased ise kahel korral (kaks puudet, tagaliinist rünnates astuti joonele), seejärel pani Saaremaa otsustava bloki ja seegi geim oli tehtud.

Ukraina ihkab MM-il alagrupist edasi saada

„MM-ile pääs oli meie jaoks täiuslik uudis, imeline!” kommenteeris Ukraina abitreener Andri Levtšenko. „Nii mängijatele kui ka kogu riigile. See üritus on kõige võimsam võrkpalliturniir pärast olümpiat. Seal jagatakse palju FIVB-i reitingupunkte. Me võtsime Venemaa koha A-grupis, meil on sellest grupist võimalik edasi minna järgmisse ringi. Mõned grupid on väga võimsad.”

Ukraina mängib A-grupis Serbia, Tuneesia ja Puerto Ricoga, samas näiteks C-grupis on koos Poola, USA, Bulgaaria ja Mehhiko ning D-grupis Prantsusmaa, Sloveenia, Saksamaa ja Kamerun.

Eesti koondise peatreener Fabio Soli jõuab Itaaliast koondise juurde sel pühapäeval, mistõttu juhendavad meeskonda Ukraina vastu taas abitreenerid Alar Rikberg ja Oliver Lüütsepp. Eesti meeskonnas on võrreldes eelmiste kontrollkohtumistega ka mõned muudatused.

“Laagrist on lahkunud Marx Aru ja Rasmus Meius, Marxil on käsil kooli lõpetamine ja Rasmus keskendub rannavõrkpallile. Lisandunud on Martti Juhkami, Robert Viiber, Henri Treial, Mart Naaber, Renet Vanker. Kristo Kollo ja Karli Allik tegelevad jätkuvalt vigastustest taastumisega,” andis Alar Rikberg olukorrast ülevaate.

Kes kuuluvad Eesti koondises põhikoosseisu? Võiks eeldada, et nurgaründajatest Martti Juhkami ja Albert Hurt, kindlasti libero Silver Maar, diagonaalründaja koha peaks vast sisse võtma Valentin Kordas. Temporündajatest teeks panuse Henri Treialile ja Alex Saaremaale. Kõige huvitavam on küsimus sidemängijate osas – kas Markkus Keel, Renet Vanker või Robert Viiber?

Pärast võrkpalliliidu presidendi Hanno Pevkuri suurepärast esinemist saates „Maskis laulja” on võrkpalliringkonnas tekkinud õigustatud ootus, et Pevkur laulaks tänase mängu eel nii Eesti kui ka Ukraina hümni. Kas nii ka läheb, selgub kohapeal, sissepääs on huvilistele tasuta.

Mängu otseülekannet näitab ERR-i spordiportaal, kommenteerivad Tarmo Tiisler ja Rait Rikberg.

Eesti koondise koosseis mängudeks Ukraina koondisega:

Sidemängijad: Markkus Keel, Aleksander Eerma, Robert Viiber, Renet Vanker

Diagonaalründajad: Jan Markus Üprus, Markus Uuskari, Valentin Kordas

Nurgaründajad: Albert Hurt, Kevin Saar, Stefan Kaibald, Timo Ander Lõhmus, Martti Juhkami

Temporündajad: Alex Saaremaa, Mihkel Varblane, Sten Perillus, Mart Naaber, Henri Treial

Liberod: Silver Maar, Johan Vahter, Cris Karlis Lepp

Kodumaal toimuva sõja tõttu elab ja treenib Ukraina koondis praegu Kääriku spordikeskuses nagu ka Ukraina U22 esindus. Pealtvaatajatel on kohapeal võimalus toetada Eesti Võrkpalli Liidu toel Käärikul elavaid Ukraina võrkpallureid. Lisaks kutsub Eesti võrkpalli liit kõiki võrkpallisõpru toetama Ukraina noormeeste Eestis viibimist, annetades Piletikeskuse kaudu 5 või 10 eurot. Annetustest kaetakse noorvõrkpallurite majutuse ja toitlustuse kulud. Annetuse saab teha ostes vastava hinnaga pileti. Kui kellelgi on valmisolek suurem summa annetada, palume ühendust võtta alaliidu peasekretäri Helen Veermäega meiliaadressil helen@volley.ee.