Jalgade tugevdamiseks kasutab Tammert jõumasinaid. “Samas olen ka kergeid poolkükke teinud,” nentis ta. “Kontrollin igat liigutust. Seni ei ole põlv valutanud.”

27-aastane atleet on Dallases õlgadele võtnud üle sajakilose kangi. “Sada kilo pole kettaheitjale eriti suur raskus, aga meele teeb rõõmsaks küll — vahepeal ei saanud isegi kangita kükitada.”

28. novembril Saksamaal tehtud meniskioperatsioon oli Tammertile ootamatu sundkäik. Teel Eestist USAsse põikas vägilasekasvu eestlane Saksamaale doktor Alexander Jontschewi kliinikusse tervist kontrollima. Uuringud näitasid, et parem põlv vajab lõikust.

“Jontschew andis mulle otsustamiseks ühe tunni,” meenutas Tammert. “Ma ei tahtnud operatsioonile minna. Kuid arst ütles: “Nii ma sind Saksamaalt ära ei lase.” Ta selgitas, et menisk on päris puruks.”

Jontschewi hinnangul ei tohtinud lõikust edasi lükata. Vastasel juhul võinuks vigastus ohustada Tammertil karjääri jätkamist.

“Doktor rääkis, et trauma on tekkinud neli-viis aastat tagasi. Tõepoolest, kangiga kükkimise järel jäi põlv alati valusaks, paar päeva ei saanud sama harjutust teha.”

Ehkki Jontschew kinnitas, et operatsioon muudab olukorra ainult paremaks, kammitses Tammertit kerge hirmutunne.

“Väike värin oli sees,” sõnas Sydney olümpiamängudel üheksandaks tulnu. “Lõikus tähendab mingil määral riski. Paratamatult esitad ühe küsimuse teise järel: kas operatsioon ikka õnnestub, kuidas taastumine läheb?”

Jontschew arvas, et Tammert võib kuu aega pärast operatsiooni treenima hakata. “Tal oli õigus. Vahepeal tegin usinalt eriharjutusi, mida Jontschew soovitas.” Taastusravi jätkab Tammert Dallase ülikooli tervisekeskuses.

Põlvelõikus nurjas Tammerti plaani minna märtsis koos olümpiavõitja Virgilijus Aleknaga Lõuna-Aafrika Vabariiki harjutama.

Lõuna-aafriklased pakuvad tippsportlastele häid treeningu- ja elamistingimusi. Vastutasuks kohustuvad atleedid osalema sealsetel Grand Prix’ sarja võistlustel. Mullu õnnestus Tammertil LAVis võita isegi Aleknat.

“Arvan, et ei saa poolteise kuuga jalgu korralikult alla,” mõtiskles Tammert. “Samas pole mõtet end killustada — käia Aafrikas võistlemas ja siis jälle edasi treenida. Mõistlikum on laduda hooajaks väga tugev põhi.”

Tammertit innustab USA maineka kergejõustikuajakirja Track & Field News tunnustus. Mullu maailma edetabelis üheksanda koha hõivanud 27-aastane atleet paigutati Track & Field Newsi pingereas seitsmendaks. Esikoha teenis Alekna.