Lõpu eel vähendas Viktor Sanikidze vahe kolmele punktile, kuid siis võttis rünnaku külmavereliselt enda kanda 20-aastane Šarunas Vasiliauskas, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Vasiliauskas tõi 11 punkti, võib-olla tema skooril oli suur mõju," lausus Rocki peatreener Indrek Visnapuu. „Vahel see otsustabki, kui keegi tuleb vahetusmeeste pingilt ja üllatab."

Kleenuke Vasiliauskas tunnistas, et finaalturniiril tulebki kõik oma jõuvarud välja paisata. „Tahtsin tegutseda nii, nagu oskan ja suudan, nii saab areneda," ütles nooruke leedulane, kes tabas kõik oma viis viset.

Esimesel veerandil hiilgavat ja peaaegu kuni kolmanda veerandi lõpuni mõtestatud koostööd näidanud tartlased lahkusid saalist sügavalt pettununa, sest tajusid eduvõimalust.

„Meie võiduks oleks pidanud Žalgiris mängima oma tavalisest tasemest halvemini," ütles 17 punkti toonud Tein. „28 minutit kontrollisime rütmi, siis läksid vastased väikeste sammudega eest."

Tänu Teini ja Tanoka Beardi korvidele juhtis Rock veel kolmandalgi veerandil, kuid Žalgirise korvpallurite aktiivne, üksteist abistav kaitse pressis võõrustajad pikkamisi jõust tühjaks. Valusalt mõjusid Giorgi Tsintsad­ze kolm pallikaotust.

Sõiduvees Žalgiris

„Rock ei jaksanud viimasel veerandil enam sama ladusalt ja hoogsalt rünnata nagu esimesel veerandil, nende põhitegijad väsisid ja vahetusmeeste pingilt polnud võtta lisajõudu, siis paranes tunduvalt ka meie kaitse," ütles Žalgirise peatreener Gintaras Krapikas.

Tartlased ei suutnud kuidagi pidurdada Paulius Jankunast, kes kogus 20 punkti ja kaheksa lauapalli. Esimesel poolajal hiilgas Dainius Šalenga, kes kogus 20 minutiga 18 ja kokku 22 punkti,

„Me ei suutnud väga palju ainult ühe mehe katmisele kes­kenduda," selgitas Visnapuu, miks Jankunas sai edukalt rünnata.

„Ta on siiski liiga kõige kasulikum korvpallur ja tegi lõpus kõike, mida meeskond vajas. Šalenga katmisega saime teisel poolajal hakkama."

Publiku tormiline toetus andis Rockile tiivad, Tein tabas järjest kaks kolmepunktiviset ja võõrustajad juhtisid 28:19.

„Ütlesin hoolealustele enne mängu, et kodupubliku ees mängimine annab tohutult emotsioone," lausus Krapikas. „Rock tundis, et neil on võimalus finaali pääseda. Aga lõpus otsustas meie jõu ülekaal."

Marek Doroninile tundus, et alguses pakkusid leedulased Rockile võitu.

„Nende edu polnud ju lõpuni kindel. Kuid jäime lõpus passiivseks ega suutnud palli korvi alla Tanoka Beardile ja vabadele kohtadele mängida."

Kapten Gert Kullamäe sõnul peab kogu meeskond kaotusest ruttu kosuma ja leidma tänaseks kolmanda-neljanda koha mänguk Riia ASK-ga uuesti võiduusu.

„Nii heas õhkkonnas mängimine annab lisalaengu," ütles Kullamäe.

Arvamus, Andres Liinat, Tartu ülikooli kantsler:

Leedu korvpalluritele süstitakse lapsest saadik enesekindluist ja uhkust. Kaunase Žalgiris oligi palju enesekindlam, kaitses grammi võrra tugevam ja see määrabki sellises mängus palju.

Lõpuminutite agressiivne kaitse sõltub ka tahtmisest ja vastupidavusest.  Väga oluline on aga eneseusk.

Leedulaste korvid tulid kindlalt mängituna. Nad näitasid täpselt oma taset. Pluss hoidsid raudset distsipliini.

Kui Rock tegutseb Riia ASK vastu samamoodi, on nad suutelised kolmandaks tulema.

Finaalis heitlevad Leedu ässad

Balti korvpalliliiga põhiturniiri võitnud Vilniuse Lietuvos rytase peatreeneri Rimas Kurtinaitise sõnul kujuneb finaalis Kaunase Žalgirisega tuline vastasseis.

„Žalgirisega mängides tekib eriline õhkkond, sest Kaunase ja Vilniuse korvpallureid innustab kauaaegne rivaliteet," lausus 1988. aasta olümpiavõitja Kurtinaitis. „Lähtun filosoofiast - iga järgmine vastane on kõige tugevam."

Žalgirise peatreeneri Gintaras Krapikase sõnul annab Lietuvos rytasega kohtumine igale mängijale võimsa taganttõuke. „Rivaliteet on erakordne, mängime me siis Kaunases, Vilniuses või Tartus," lausus Krapikas, kes 1980. aastatel kuulus koos Kurtinaitisega Žalgirisse.

•• Poolfinaalis alistas Lietuvos rytas Riia ASK 85:76. Poolajaedu 50:33 andis Kurtinaitisele võimaluse kasutada kõiki kahteteist hoolealust. „Vajasime jõudu ka finaaliks, edu lubas teha vahetusi," selgitas Kurtinaitis.