Eesti mehed peavad F-valikgrupi teise turniiri Tšehhis Jablonecis. Möödunud nädalal Rumeenias toimunud turniir oli koondise jaoks kahetine. Ühest küljest tähendab kaks võitu ja üks kaotus seda, et endiselt liigutakse vähemalt valikturniiri play-off'i kursil, kuid turniiri alustuseks saadud tujutu 0:3 kaotus Tšehhilt tõi koondise kohale murepilved.

Kolmandat aastat Eesti koondise peatreeneritoolil istuv Gheorghe Creţu pidi esimest korda tõsiselt tõdema, et tunneb koondises ebakõlasid. Oli see tingitud sellest, et suvel Euroopa liiga võitnud ning kogu sügise EM-valikturniiriks valmistunud mängijad on üksteisest lihtsalt väsinud või sellest, et marssali kepike on liiga mitmel mehel põues, oskab hetkel öelda ilmselt vaid oraaklivõimega kaheksajalg.

Õnneks suutis Creţu teises valikmängus Rumeeniaga pakist Renee Teppani näol jokkeri leida, kes meeskonna käima vedas. Nädalavahetuse kolmandas kohtumises saadi 3:2 võit Makedoonia üle, mis tähendas eelkõige kaotatud punkti. Käimasolev nädal peab näitama, kas pühapäeval tuleb selle punkti pärast hakata kibedaid pisaraid valama.

Vahepealsed päevad veetis Eesti koondis Poolas Lubinis, kus juba tuttavaks saanud treeninglaagris on vahelduva eduga tööd rügatud augusti keskpaigast.

Eesti jaoks seisab turniiri võtmekohtumine ees kohe reedel, kui Eesti aja järgi kell 16 mängitakse Rumeeniaga. Võit tähendab, et valikgrupi teine koht on meil suure tõenäosusega kindlustatud. Rumeenlaste koduväljakul olid Eesti võidunumbrid 3:1, mille tõttu on loogiline, et Paf-i kihlveoportaalis on kohtumise favoriit Eesti (võidukoefitsiendid 1.42 vs 2.65).

Rumeenia tippajad jäävad Ceaușescu aega

Rumeenia võrkpalli hiilgeajad jäävad enam kui kolme aastakümne taha. Eelmise sajandi kolmandas veerandis kuulusid rumeenlased maailma võrkpallis absoluutsesse tippu. 1963. aastal tuli meeskond Euroopa meistriks, 1980. aastal võitis boikotiolümpial Moskvas pronksmedali ning kahe aastakümne jooksul noppis kokku kümme tiitlivõistluste medalit.

Praegune seis on nutune. Kui Eesti on viimasest neljast EM-finaalturniirist osalenud kolmel, siis Rumeenia mängis Vana Maailma tiitli eest viimati 1995. aastal.

F-valikgrupi teine avavoorumäng tõotab tulla ühepoolne. Tšehhi on koduse turniiri avamängus kindlasti ülimalt motiveeritud, sest võit nõrgukese Makedoonia üle vabastab nad sisuliselt pingetest ning viib finaalturniiri lävele.

Eelmisel EM-il 13. koha saanud tšehhid on turniiri favoriidid, kuid kindlasti pole tegemist meeskonnaga, kes on klassi jagu Eestist üle. Seega vajavad tšehhid kolme punkti. Rumeenias kaotasid nad ainsa geimi just Makedooniale. Kui neil õnnestub kodusel turniiril eksimust vältida, pakuvad nad hea teenimisvõimaluse spordisõpradele, kes Paf-i portaalis panevad oma raha "seti händikäp" ennustusele Tšehhi -2,5. Sellise ennustuse puhul tooks kodumeeskonna 3:0 võit panustajale summa tagasi 1.65-kordselt.

Teistest valikgruppidest pööravad Maarjamaa võrkpallisõbrad eriti suure hoolega pilgu D-grupi poole, kus tunduvad jõujooned olema selgelt paika loksunud. Slovakkiale konkurentist tõsiseltvõetavat vastast olla ei tohiks ning esimesel turniiril kaks võitu teeninud Läti liigub kindlalt grupi teise koha kursil.

Kui imet ei juhtu, siis kohtub Eesti oktoobris toimuvas valikturniiri play-off'is just Läti koondisega. Rannavõrkpallis pidevalt maailma tipp-paare üles kasvatavad lätlased pole saalivolles suutnud Eestiga võrreldavat edu saavutada. EM-finaalturniirile on meie lõunanaabrid suutnud murda vaid 1995. aastal, kui Kreekas toimunud turniiril piirduti alagrupifaasiga.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Pafi spordiennustuse koefid leiad siit.