Ida-Tallinna keskhaigla seisukoht selgub tasu kehtestamise suhtes tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Neljast pealinna suuremast haiglast on voodipäevatasu kehtestamise suhtes kindlalt negatiivse seisukoha võtnud Ida-Tallinna keskhaigla, mille juht Peep Põdder ütles möödunud nädalal BNS-ile, et kuivõrd haigla sai linnalt raha juurde, siis pole voodipäevatasu kehtestamist plaanis.

“Tallinn andis meile 8,8 miljonit krooni. Püüame sellega ära hoida voodipäevatasu kehtestamise,” ütles Põdder. Ta lisas, et samuti püütakse visiiditasu hoida haiglas senise viie krooni peal.

Ida-Tallinna haigla juhi Meelis Roosimäe sõnul sai ka nende haigla linnalt samasuguse summa, kuid see on mõeldud aktsiakapitali suurendamiseks, mitte jooksvate kulude katteks.

Roosimägi ütles BNS-ile, et voodipäevatasu on haigla nõukogu pädevuses ning nõukogu koguneb järgmisel nädalal. See, kas nõukogu istungi päevakorras on ka voodipäevatasu küsimus, selgub veel sel nädalal, kuid juhatus tahaks selle küsimuse tõstatada, lisas ta.

Tallinna lastehaigla juht Merike Martinson ütles BNS-ile, et lapsed on voodipäevatasust seaduse järgi nagunii vabastatud. Küll aga oleks haiglal võimalik kehtestada voodipäevatasu emadele, kuid seda pole haigla Martinsoni sõnul teinud ega ka plaani teha.

Ainsana pealinna suurhaiglatest on voodipäeva- ja visiiditasude kehtestamisest kindlalt teatanud Põhja-Eesti regionaalhaigla, mille nõukogu otsusega hakkab alates 1. aprillist haiglas voodipäev maksma 25 ning visiit 50 krooni.

Suurt poleemikat tekitanud traumapunkti visiiditasu tuleb regionaalhaigla juhi Ahti Kallikormi sõnul veel eriistungil arutlusele.

Voodipäeva- ja visiiditasude kehtestamiseks andis haiglatele loa 1. oktoobrist jõustunud uus ravikindlustusseadus, mille järgi võib haigla võtta patsientidelt voodipäeva eest maksimaalselt 25 krooni ning kehtestada visiiditasuks kuni 50 krooni. Tasu ei võeta lastelt, rasedatelt ega sünnitajatelt.