Kaheksa aastat võitmatuna püsinud ameeriklased mängisid leedulastega viimati Londoni olümpia alagrupiturniiril. Täisrivistuses USA pani oma paremuse maksma alles neljandal veerandajal ja võttis 99:94 võidu.

Sel korral midagi sarnast ei juhtunud. Mäng püsis siiski tasavägine kuni poolajani. Avaveerandi võitsid ameeriklased 21:16, poolaja 43:35. 

Sarnaselt teistele USA kohtumistele tehti asjad selgeks teisel poolajal. Leedu vastu alustati kohe 10-0 spurdiga ning minutid hiljem olid asjad selged. USA võitis veerandi 33:14 ning viimane periood oli puhas vormistamine.

USA poolelt sai 18 silma kirja Kyrie Irving. 16 punkti lisasid Kyle Thompson ja James Harden. Vigadeprobleemi tõttu vähe mänguaega saanud Stephen Curry tõi 13 minutiga 13 punkti, 10 neist olid koos juba 6 minutiga. Leedukatele tõi Jonas Valanciunas 15 punkti ja 7 lauapalli, kuigi enamus tema korvidest tulid siis, kui kohtumise saatus selge. Vägeva esituse tegi aga Mindaugas Kuzminskas, kes ühel hetkel 8 punkti järjest tõi ning teisel veerandil Leedut mängus hoidis. Tema arvele jäi lõpuks samuti 15 silma.

USA ja Leedu jäävad vastaseid ootama teisest poolfinaalist, kus reedel lähevad vastamisi Serbia ja Hispaania alistanud Prantusmaa.

Mängu eel

USA on käimasoleva turniiri läbinud puhaste paberitega, Leedu ainus kaotus oli alagrupis Austraaliale.

Veerandfinaalis alistas Leedu 73:61 Türgi, USA purustas 119:76 Sloveenia.

"Ma ei usu, et see võimatu on," vaagis Leedu võiduvõimalusi Donatas Motiejunas. "Peame tiimina kokku hoidma ning nende vastu tugeva mängu tegema. Üks tähtsamaid asju on nendega füüsiliselt sammu pidada. Neil on suurepärane tiim, kuid me oleme võitluseks valmis."

Leedu ja USA on sel sajandil alates 2000. aasta Sydney olümpiamängudest kohtunud omavahel kuues mängus, millest viis on võitnud USA. Leedu viimane võit jänkide üle pärineb 2004. aasta olümpia alagrupiturniirilt, tulemus 94:90.