Delfi reporteril ja fotograaf/operaatoril õnnestus istuda ürituse suurima tõmbenumbri, muidu maailma mainekaimas driftisarjas Formula Drift ilma tegeva ja sel aastal Euroopas ainult Eestis võistleva ameeriklase Ryan Tuercki kõrvale.

Olles driftivõistlustel varem viibinud ja nende peast natuke segaste autosportlaste sooritusi kõrvalt näinud, arvasin, et tean enam-vähem, mis mind ees ootab. Reaalsus oli aga hoopis teine, mõnevõrra hirmsam, kuid ikkagi väga vinge kogemus!

Istudes elus teist korda turvapuuriga autosse (esimene oli muide siinsamas Laitses ralliautos, kui kompleks polnud veel avatudki), saan kaasa õpetussõnad "sisene jalad ees, pea järel". Ust kinni pannes avastan, et Tuercki autol pole aknaid! No tore! "Where are your windows?" küsin Ryanilt. "Don't worry, relax!" rahustab ta mind.

Sirutan jalad välja spetsiaalse toe vastu, millest paar sentimeetrit tagapool paistab kümneid väikseid siniseid, kollaseid ja punaseid juhtmeid. Kindlasti esimesed asjad, mis elektrisüsteemi rikke korral põlema lähevad, mõtlen ma. "No risk there?" osutan juhtmerägastikule. Ryan on kui rahu ise: "No, everything is fine!"

Lõpuks paneme ajama! Ryani militaarvärvides Nissan võtab paigalt kui rakett ning kihutab täistuuridel hüpeka suunas. Mäest alla tulles on tal külg juba ees ning mina näen ainult otse lahtise akna poole tulevat betoonseina. Ryan lappab uskumatu osavusega rooli ning juba libiseme järgmisse kurvi teine külg ees. Ja nii veel ühed pöörded vasakule ja paremale.

Teise ringi eel sisendan endale, et heidan huvi pärast pilgu ka spidomeetrile, aga see läheb meelest kohe, kui jälle kätt aknast välja tahaks sirutada ja autot betoonseinast eemale lükata. Mõistagi ma ei tee seda, sest etapi üks korraldajaid Ardo Kalda käskis enne starti käed kogu aeg süles hoida.

Nii me ei saanudki lõpuks teada, mis kiirusega me neid kurve võtsime, sest Ryan ei jõudnud samuti armatuuri jälgida. Umbes pakub ta, et tippkiirus võis olla 150 km/h.

Autost välja tulles kuulen fotograaf Priidult, et kõrvalt vaadates olime auto tagumise osaga pidevalt seina vastas. Üldse ei imesta...

Priidu muljeid vaata ja kuula videost!