Enne EM-i algust räägiti peamiselt kolmest meeskonnast: alati ohtlikust Venemaast, kuubalase Wilfredo Leoniga tugevdatud maailmameistrist Poolast ja Prantsusmaast, mis oli üks neljast EM-i võõrustajast.

Tegelikult ei jõudnud keegi neist finaaligi. Imelist võidukäiku tegi hoopis pisike Sloveenia, 1/8-finaalis alistati Bulgaaria 3:1, seejärel veerandfinaalis Venemaa 3:1 ja poolfinaalis Poola 3:1. Milline imeline seeria!

Teises poolfinaalis sai Serbia 3:2 jagu Prantsusmaast. Finaalis pidid sloveenid esmakordselt hakkama saama koduseinte toeta, nimelt olid nad EM-i kaaskorraldajad ja kõik senised matšid mängisid nad Ljubljanas. Kuuldavasti reisis finaaliks Pariisi siiski üle 2000 sloveeni. Raske öelda, kui palju see saali vahetamine Sloveenia koondise etteastet mõjutas, kuid sellist metsikut enesekindlust ja -usku nagu Ljubljanas näha võis, neil Pariisis ei olnud. Finaali jälgis kohapeal 12 654 pealtvaatajat.

Kui Sloveenia võitis finaalis kindlalt avageimi, tundus, et nende muinalugu jätkub. Seejärel kostitasid serblased neid teises geimis aga väga hea servi (tegid teises geimis vaid kaks viga ja lõid samal ajal kaks ässa) ja rünnakuga ning pöörasid kohtumise enda kasuks. Serbia koondise liidriks oli diagonaalründaja Aleksandar Atanasijevic, kes on Perugiasse siirdunud Robert Tähe klubikaaslane. Atanasijevici arvele kanti lõpuks 22 punkti (rünnak 55%; 4 blokki), Uroš Kovacevic lisas 20 silma. Sloveenia resultatiivseim oli 15 punkti kogunud Klemen Cebulj, samas teine kandev nurgaründaja Tine Urnaut piirdus seekord 10 punktiga (rünnak vaid 28%) ja diagonaalründaja Mitja Gasparini 7ga (29%). STATISTIKA

Turniiril kõik üheksa matši võitnud Serbia jaoks oli see kolmas EM-tiitel, varem on triumfeeritud aastatel 2001 ja 2011. Sloveenia kordas oma parimat tulemust, ka 2015. aastal jõuti finaali, toona vannuti kullamatšis alla Prantsusmaale. Serbia on tõeline Euroopa võrkpalli valitseja, mõni aeg tagasi krooniti tšempioniks ju ka nende naiskond. Meeldiv on meenutada, et Eesti meeskond on kahel viimasel korral Serbiaga finaalturniiril kohtudes (2015 ja 2017) saanud kätte kaks geimivõitu, kaotades lõpuks 2:3.

Pronksmedalid teenisid poolakad, kes võitsid eile prantslasi 3:0.

Sloveenia spordi ees tuleb võtta müts maha. Sloveenia on korvpallis valitsev Euroopa meister, võrkpallis jõudsid taas finaali ja käsipallis said tunamullu MM-ilt pronksi. Lisaks on neil väga palju tipptegijaid ka individuaalsetel spordialadel. Ning riigi rahvaarv on kõigest 2,066 miljonit.