Rahvusvahelise Jalgpalliföderatsiooni 203 liikmesriigist on oma osalemist kinnitanud 198. Kõik liikmesriigid astuvad tulle Euroopast (51), Lõuna-Ameerikast (10) ning Põhja- ja Kesk-Ameerikast ja Kariibi mere regioonist (35). Aafrika (52) riikidest jäävad eemale vaid Niger ja Burundi, Aasiast (44) Korea RDV ja Afganistan ning Okeaaniast (11) Paapua Uus-Guinea. Eelmisel MMil osales 174 koondist.

Et valikmängudest on vabastatud finaalturniiri korraldajad Jaapan ja Lõuna-Korea ning tiitlikaitsja Prantsusmaa ja Lõuna-Ameerikas mängivad kõik kümme koondist omavahel kaks korda läbi, oodatakse täna Tokyost loosimistulemusi 185 riigis.

Tuleva aasta 1. märtsil algav ja 2001. aasta 11. novembril lõppev ning vähemalt 752 mängust koosnev valiktsükkel peab selgitama veel 29 koondist, kes lisaks korraldajatele ja tiitlikaitsjale 2002. aasta 1.- 30. juunini kahekümnel staadionil asuvad ründama MM-tiitlit.

Euroopas moodustatakse taas üheksa valikgruppi, viis kuue- ja neli viieliikmelist. Gruppide võitjad pääsevad otse finaalturniirile. Üheksa teiseks tulnud meeskonda loositakse koos Aasia piirkonnas kolmandaks jäänud esindusega paaridesse ning võitjatele avaneb samuti tee finaalturniirile. Seega jääb Euroopale finaalturniiril kas 14 või 15 esindajat.