Valgevenelastest marssis Venemaa lipuga avatseremooniale Andrei Fomotškin, kes on endine Nõukogude Liidu meister talitriatlonis. Hetkel Valgevene kergejõustiku riikliku treeningkeskuse direktorina töötav mees on varem täitnud ka Valgvene spordi- ja turismiministri asetäitja kohuseid.

Kui Rahvusvaheline Paraolümpiakomitee on Fomotškini teguviisi hukka mõistnud, siis Valgevene president Aleksander Lukašenka avaldas kaasmaalasele tunnustust. Presidendi pressiesindaja Natalia Eismont teatas, et Valgevene ei nõustu Venemaa paraolümpiakoondise diskvalifitseerimisega, sest Venemaa sportlaste dopingu tarvitamisele polevat mingeid tõendeid.

Fomotškini teo on heaks kiitnud ka Venemaa juhtivpoliitikud. "See oli väga julge samm. See väärib tunnustust, me hindame sellist solidaarset žesti meie sportlaste suhtes väga kõrgelt. Meie parasportlastelt võeti täiesti ebaõiglaselt võimalus Rio olümpial osaleda," teatas Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

Rahvusvaheline paraolümpiakomitee konfiskeeris Fomotškini protestiaktsiooni järel Venemaa lipu. Valgevene koondist võib selle teo eest oodata karistus.