Nagu oodata oli, kujunes võitlus kolme koha eest äärmiselt tasavägiseks. Samas seda, et suisa viis meest koguvad lõpuks üle 7500 punkti, oskasid ennustada ilmselt vähesed. Need õnnelikud, kes pääsevad laupäeva hommikul kell 9.40 Kadrioru staadionil starti, on Janek Õiglane, Kristjan Rosenberg ja Markus Leemet. Nüüd aga kõigist kuuest kandidaadist lähemalt.

Kristjan Rosenberg murdis end koondisesse viimasel hetkel, kogudes juuni teises pooles Rakveres isiklikuks rekordiks 7668 punkti. 21-aastane Tabiverest pärit mitmevõistleja parandas võrreldes mullusega isiklikku rekordit enam kui pooletuhande(!) punkti võrra ning võrreldes talvega jäi tal üksikaladel isiklik rekord uuendamata vaid kõrgus- ja teivashüppes, kus on varasemast ees ka juba heast klassist resultaadid (2.05 ja 4.92). Nagu graafik tõestab, on Rosenberg eriti palju arenenud just jooksualadel, kus, tõsi, on ka varu olnud seni selgelt kõige enam. 

Meie kuuest 10-võistlejast on Rosenberg ülekaalukalt parim hüppealadel. Kõrgushüppes (2.05) ja teivashüppes (4.92) on ta esimene, kaugushüppes (7.30) napilt teine. Isiklike rekordite kogusumma on temast parem vaid Õiglasel.

Janek Õiglane liikus juuni keskel Tartus suisa 8000 punkti graafikus, ent täielik ebaõnnestumine kettaheites jättis ta lõpuks 7671 punkti peale. Emajõelinnas neljal alal püstitatud isiklikud rekordid näitasid siiski, et 21-aastane vändralane on tegelikult võrreldes mullusega (7815 p) teinud selge arenguhüppe ning EM-il võib temalt loota head punktisummat ja kõrget kohta.

Kuuest 10-võistlejast on Õiglasel parim isiklik rekord ette näidata kuulitõukes (15.11), 110 meetri tõkkejooksus (14,50) ning loomulikult odaviskes (71.11). Lisaks on tema nimel parim 10-võistluse tipptulemus (7815 p) ning isiklike rekordite kogusumma (8119 p).

Taavi Tšernjavski tegi oma tulemuse ära alles möödunud nädalavahetusel Prantsusmaal toimunud mitmevõistluse superliigal, kogudes Eesti esinumbrina isiklikuks rekordiks 7744 punkti. Ometi koondisest jäi ta viimasel hetkel välja, sest juunikuu tulemuste põhjal olid Õiglane, Rosenberg ja Leemet temast eespool. Arne Idavainu käe all spordimeheks saanud ning nüüd Art Arvisto näpunäidete järgi treeniv Tšernjavski tegi Aubagne'is sisuliselt unelmate võistluse, kogudes punktisumma (7744 p), mis jääb tema üksikalade isiklike rekordite kogusummast vaid 72 punkti kaugusele.

Kuuest 10-võistlejast on Tšernjavski parim vaid kettaheites (45.57). Samas on tema eeliseks just ühtlaselt hea tase kõigil aladel, mis on kümnevõistluses üks olulisemaid omadusi. Lisaks on Tšernjavski isikliku rekordi poolest Õiglase järel teine ning hooaja edetabelis nendest meestest suisa esimene.

Karl Robert Saluri pole pikaaegse jalavigastuse tõttu saanud tänavu korralikult treenida, rääkimata võistlemisest. Suveks jäi ta USA-sse, et jalg korda teha ning treeningkaaslane Maicel Uibo MM-iks heasse vormi aidata.

Kuuest 10-võistlejast on Saluri rekord parim nii 100 meetris (10,54), kaugushüppes (7.39) kui ka 1500 meetri jooksus (4.26,69).

Rauno Liitmäe sai juuni lõpus tõsise pöiavigastuse, kuid suutis enne seda parandada jõudsalt rekordit nii viievõistluses (3798 p) kui kümnevõistluses (7509 p). Eriti muljetavaldav oli muhulase edasiminek seejuures 400 meetri jooksus, kus ta lõi oma mulluse tippmargi üle enam kui sekundiga.

Kuuest 10-võistlejast on Liitmäe parim just 400 meetri jooksus (49,01), lisaks paranes poole aasta jooksul tema isiklike rekordite kogusumma meie meestest enim (+293 p).

Markus Leemet on kahtlemata selle nimekirja suurim üllatusmees, sest tema EM-ile kvalifitseerumist uskusid vähesed. Vahepeal erinevate põhjuste tõttu suisa üheksa mitmevõistlust katkestanud Leemet liitus selle aasta alguses South Carolina ülikooliga, kus tal hakkas kõik üle pika aja sujuma. Ülikooliaasta lõpetas Leemet endalegi üllatuseks USA üliõpilasmeistrivõistluste 10. kohaga, kogudes isiklikuks rekordiks 7549 punkti.

Kuuest 10-võistlejast pole Leemet parim ühelgi alal, ent 100 ja 400 meetri jooksus edestab teda vaid üks mees. Ülekaalukalt suurim on olnud aga tema edasiminek kümnevõistluse kogusummas, suisa 1008 punkti (arvestatud on vaid meeste vahenditega tehtud mitmevõistlusi).