Kergejõustikuliidu poolt seatud mängureeglid on selged. Kõigist normitäitjatest (7200 p) pääsevad võistlema sel või eelmisel aastal kolm paremat punktisummat kogunud meest.

Hetkeseis on seega selline: Janek Õiglane 7815 p, Taavi Tšernjavski 7516 p, Rauno Liitmäe 7509 p, Karl Robert Saluri 7471 p, Markus Leemet 7372 p ja Kristjan Rosenberg 7185 p. Erinevatel põhjustel jäävad siiski nii Liitmäe kui Saluri EM-ist eemale ning loovutavad koha Leemetile või Rosenbergile. Nüüd aga kõigest ja kõigist lähemalt.

Janek Õiglane võitis Tartus toimunud Eesti-Soome-Rootsi maavõistluse täielikult ebaõnnestunud kettaheitest (31.69) hoolimata. Tema nimel on nüüd U23 koondise kaks paremat kogusummat - mullune 7815 ja vastne 7671 punkti - ning koht koondises seega endisest veelgi kindlam.

Taavi Tšernjavski parandas Tartus rekordit ja sai 7516 punktiga Õiglase järel teise koha. Sada protsenti kindel Tšernjavski koht veel koondises pole, aga ka tema sõbrad-tuttavad võivad vaikselt juba sammud Piletilevi poole seada. 

Rauno Liitmäe on teinud sel kevad-suvel meie kümpimeestest selgelt suurima arenguhüppe, mida kinnitas ka Tartus isikliku rekordi 7015-lt 7506 punktini viimine. Hetkeseisuga pääseks Tartus Eestile kolmikvõidu toonud Liitmäe ka kolmanda mehena EM-ile, ent paraku on praeguseks juba teada, et teda me juulis Kadriorus võistlemas ei näe. Nimelt pidi Liitmäe mõned nädalad tagasi teatama, kas osaleb samal ajal Lõuna-Koreas toimuval universiaadil või mitte. Et vältida olukorda, kus EM-i piletit lunastada ei õnnestu ning universiaadil osalejate nimekiri on lukku läinud, otsustas ta kindla peale minna ning valis universiaadi. Tõsi, hetkeseisuga tasunuks riskeerimine ära, ent otsust taga nutta pole mõtet - kindlasti õnnestub Aasiast saada kogemusi, mida kodus võisteldes eales ei saaks.

Karl Robert Saluri taastub USA-s jalavigastusest, mis teda juba pikemat aega võistluskarussellist eemal on hoidnud. Nii võttis ta ka hiljaaegu vastu otsuse, et jääb koos treeningpartneri Maicel Uiboga selleks suveks Georgiasse ning Eestisse ei tule. Kui meenutada emotsioone, mida Saluri suutis pakkuda Kadriorus 2011. aastal juunioride EM-il võisteldes, on tema eemalejäämisest mõistagi kahju, ent looduse (loe: vigastuste) vastu ei saa.

Markus Leemet püstitas paar nädalat tagasi USA-s 7372 punktiga isikliku rekordi ning tagas koha USA üliõpilaste meistrivõistlustele (hooaja edetabelis 20., võistlema pääsevad 24 paremat). Et Liitmäe ja Saluri jäävad EM-ilt eemale, on Leemet hetkeseisuga juba koondises sees, kuigi oma positsiooni kindlustamisele ei teeks halba Oregonis rekordi parandamine. Muide, Leemet osales ka 2011. aastal Tallinnas toimunud juunioride EM-il, kuid mitte 10-võistluses, vaid hoopis 400 meetri tõkkejooksus.

Kristjan Rosenberg liikus Tenerifel toimunud võistlusel õnnestunud avapäeva järel suisa 7500 punkti suunas, ent kohe teise päeva avaala tõkkejooks ebaõnnestus täielikult (18,28) ja lootus kandidaatide edetabelis kolme hulka kerkida kustus. Ometi näitas Rosenberg oma suhtumisega tõelise spordimehe sisu, parandades 1500 meetris seitsme sekundiga isiklikku rekordit (4.35,30) ja kogus 7184 punkti. EM-i normist jäi teda lahutama lõpuks 16 punkti ning soovi korral EM-il osaleda tuleb tal nüüd lähinädalatel leida uus võimalus Leemeti punktisumma alistamiseks (7372 p).

Kümnevõistlejatel (ja ka teiste alade tegijatel) on aega normi täita kuni 29. juunini. EM-il on meie paraadala kavas aga mõistagi kahel viimasel päeval ehk 11. ja 12. juunil.