"Ma tõesti nii naudin seda, et mul pole siin internetti," lausub Tambet, kui siinkirjutaja ta telefoni teel lõpuks kätte saab. Äsja USA-s New Mexico ülikoolis teise õppeaastaga ühele poole saanud Tambet paikneb nimelt oma maakodus Karksi-Nuias, kus ainsaks ühenduseks muu maailmaga on just telefon.

Kaks nädalat tagasi oma 22. sünnipäeva tähistanud Tambet on teinud sel aastal märkimisväärse arenguhüppe. Põhialal 10 000 meetri jooksus on tema rekord paranenud mullusega võrreldes poole minuti võrra (34.32,68), samuti on ta oma tippmarki uuendanud kõrvalaladel 1500 (4.41,07), 3000 (9.56,68) ja 5000 meetri jooksus (16.48,33). Kümnendal juulil tuleb Tambet U23 EM-il Kadriorus starti Eesti ainsa pikamaajooksjana, kel ametlik norm (36.00,00) alistatud.

Aga nüüd kõigest lähemalt...

Spordikauge lapsepõlv

Olgugi, et Viljandimaalt pärit neiu isa kuulus nooruses Eesti (murdmaa)suusaparemikku, leidis meie loo peategelane spordi enda jaoks alles 7. klassis. "Enne seda olin täiesti spordikauge," tunnistab ta. Suusatamisega sai Tambet sina-peale kiiresti ning peagi hakkas kogunema erinevatest vanuseklassidest ka Eesti meistrivõistluste medaleid.

Tähelepanuväärne võit

Pärast Viljandis põhikooli lõpetamist siirdus Tambet Tartusse Hugo Treffneri Gümnaasiumisse. Sporditee jätkus, ent idee jooksmisega tõsisemalt tegelemisest hakkas idanema alles viimasel gümnaasiumi-aastal. Suusatamise kõrvalt oli ta varemgi krossijooksudel osalenud, ent murdepunktiks kujunes 2011. aasta sügisel aset leidnud Eesti klubide murdmaajooksu karikavõistlused. Tambet teenis naisjuunioride 3000 meetri distantsil ajaga 10.55,0 esikoha, jättes seljataha kaks Rakvere Vike toonast võistlejat - meie hetke parima naistriatleeti Kaidi Kivioja ning Kelly Nevolihhini.

Lumepuudus=alavahetus

Pärast mainitud jooksu pöördus Tambeti poole Eesti tunnustatuim pikamaajooksjate treener Harry Lemberg. Ta andis märku, et kui andekal sporditüdrukul peaks tõsisem huvi jooksmise vastu tekkima, võtaks ta temaga ühendust. "Sügisel ja talvel tegin veel suusatamist edasi, aga (2012) kevadel võtsingi Harryga ühendust. Olin suusatamisest ja siinsest lumepuudusest lihtsalt väsinud," meenutab Tambet. 

50 kirja

2012. aasta suvel - oma esimesel jooksjana - sai Tambet 5000 meetris kirja igati korraliku aja 17.46, kuid sisuliselt kogu järgmise suve ettevalmistusperioodi oli ta kimpus vigastustega. Nii tuligi USA ülikoolide ustele hakata koputama ühe jooksu ja ühe ajaga. "Saatsin personaalse kirja 50 erinevale USA ülikooli treenerile. Oleksin olnud väga õnnelik juba siis, kui saanuks kasvõi ühe positiivse vastuse, aga neid tuli kokku suisa kuus. Käisin ka nelja ülikooli kohapeal vaatamas ning valik langes lõpuks New Mexicole. Esialgu tundus see kõige ebatõenäolisem valik, kuid siis hakkasin mõtlema, et kui juba nii kaugele kodust minna, siis võimalikult teistsugusesse keskkonda. Pealegi on mu nõrkuseks olnud alati mäed."

Legend 

New Mexico ülikooli pikamaajooksu-grupp kuulub vaieldamatult USA eliiti. "Kõik meie grupi jooksjad on USA-st või Suurbritanniast, mis teeb minust ainsa, kelle emakeeleks pole inglise keel. Aga mulle meeldib mu staatus. Siin räägitakse suisa legendi, et kui ma USA-sse tulin, ei saanud keegi aru, mida ma rääkisin, kuigi enda arust oskasin juba siis inglise keelt hästi," naerab Tambet. Muide, Tambeti naiskonnakaaslastest on Tallinnasse U23 EM-ile tulemas mõlemad treenerid ja kolm jooksjat.

Eestlus

Kuigi inglise keelt valdab Tambet nüüdseks kenasti (ja arusaadavalt), ei ole ta lasknud eesti keelde vähimatki aktsenti sisse. "Eestluse hoidmine on olnud minu jaoks ka välismaal väga oluline. Leidsin Albuquerque'st (500 000 elanikuga New Mexico ülikoolilinn) ka ühe eestlase, kellega vabariigi aastapäeva koos tähistasime. Küpsetasin selleks puhuks ise ka musta leiba."

Õppimine

"Minu puhul ei kehti ilmselt tõesti see müüt, et sportlased olid siis trennis, kui koolis tarkust jagati," nendib Tambet, kes lõpetas Hugo Treffneri Gümnaasiumi kuldmedaliga. New Mexico ülikoolis õpib ta topelterialana geograafiat ja statistikat ning teeb kooli ja trennide kõrvalt veidi ka erialast tööd. "Geograafia teaduskonnas leidub õnneks inimesi, kes teavad isegi Kaali kraatrit. Osad oskavad uurida ka Ukraina olukorra ja sellega seoses Eesti turvalisuse kohta, kuigi keskmise ameeriklase teadmised sellised kindlasti pole."

Blogi

Tambet on kahtlemata üks Eesti paremaid blogijaid (vaata siit). Lisaks huvitavale sisule valdab ta suurepäraselt ka õigekeelt, mistõttu on tema kirjutisi suisa lust lugeda. "Olen püüdnud vältida inglisekeelsete väljendite ja sõnade kasutamist," toob Tambet taas ühe näite oma eestimeelsusest ja -keelsusest. Muide, Tambet on kirjutanud oma USA tegemistest nii "Go Reisiajakirja" kui "Jooksjasse".

Õnnestunud kevadest

Tambeti tänavuse välishooaja tähtsaimaks võistluseks olid USA regionaalsed meistrivõistlused, kus ta sai 10 000 meetris 35.37,51-ga 23. koha. "Pääsesin võistlusele peale alles 39-ndana, mistõttu võib 23. kohta kindlasti õnnestumiseks pidada. Regionaalsed 12 paremat pääsesid USA üliõpilasmeistrivõistlustele (toimusid eelmisel nädalal Eugene'is), kuid EM-ile mõeldes poleks seal võistlemine mulle ilmselt hästi mõjunud." Seoses EM-iga ei taha Tambet suuri lubadusi anda, kuid kinnitab, et on sisimas eesmärgid endale paika pannud. 

Harry Lemberg

Harry Lemberg oli see, kes Tambeti kergejõustiku juurde tõi ning tema õpetussõnadele on neiu jäänud kindlaks ka USA-aastatel. "Treeningplaane kirjutavad mulle USA treenerid, kuid isiklikud mured arutan ikkagi alati Harryga läbi," kinnitab Tambet, kes teeb oma järgmise etteaste Kreeta saarel Heraklionis toimuval võistkondlikul EM-il.

Tulevikust

Bakalaureuse-paberi saab Tambet New Mexicos kätte järgmisel kevadel, kuid jooksmist plaanib ta jätkata igal juhul ka hiljem. "Naudin täielikult jooksja elu ning seda õhustikku, mis jooksmist ja jooksjaid ümbritseb," tõdeb ta, jättes suuremad eesmärgid spordis siiski enda teada.