Palju segadusi tekitanud kvalifikatsioonisüsteemi kohaselt tagas Kivioja olümpiapääsme tänu maailmareitingu alusel jagatavale „new flag" kohale, millele võivad kandideerida üksnes nende riikide triatleedid, kes olümpiareitingu järgi polnud veel Rio kohta lunastanud.

Pärast kvalifikatsiooniperioodi viimast võistlust Yokohama MM-etapil oli Kivioja formaalselt küll „new flag“ kohalt välja langenud, ent kindlatele andmetele tuginedes püsis elus siiski lootus, et olümpiareitingu põhjal kvalifitseerunute arvu pikendatakse kahe sportlase võrra. Eestlanna õnneks nii juhtuski ning seni „new flag“ kohal püsinud endine maailmameister Lisa Nordeni tõusis tagasi olümpiatabelisse, jättes sellega „new flag“ koha Kiviojale.

Olümpiakoha üle rõõmustava Kivioja sõnul ei oleks ta väljajäämise korral ülearu pettunud olnud. „Minu põhiline siht on Tokyo 2020, kus ma tahaksin juba kõrgemasse mängu sekkuda. Hetkel olen ma õnnelik, et mulle on antud see võimalus kvalifitseeruda ja ma olen seda teekonda nautinud ja endast alati maksimumi andnud,“ kommenteeris Kivioja.

Tänavusel hooajal on 23-aastane Rakvere neiu teinud tõepoolest peadpööritava arengu. Lisaks esikümnekohtadele MK- ja MM-etappidel, on ta paari kuuga tõusnud maailmareitingus 56. ning tugevamatest tugevamata MM-sarjas 42. kohale. Hetkeseis annab igatahes julgust, et pelgalt tagumise otsa statisti rolli ei jää Kivioja juba eelseisvatel Rio mängudel.

„Kui aus olla ei arvanud ma hooaja alguses, et olen kolm kuud hiljem sellises positsioonis nagu praegu,“ tunnistab Kivioja, olles olümpiapääsme nimel alates märtsist võistelnud ja treeninud nii Austraalias, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Mehhikos kui Jaapanis. „Ma teadsin, et võimalus olümpiale pääseda on olemas ja sellepärast see pikk reis ju ette võetud saigi, aga millegipärast tundus see mulle ikkagi rohkem unistuse kui reaalsusena.“

Viimased üheksa aastat on Kivioja treeninud Margus Tamme plaanide ja juhiste järgi, millele on olulist lisaväärtust andnud ka osalemised ITU Development team’i treeninggruppides. Pikaajaline töö on Kivioja sõnul hakanud nüüd vilja kandma.

Kui jätkub tööd, tahet ja tervist, on Kivioja tulevikuperspektiivid triatlonimaailmas läbi lüüa kindlasti arvestatavad. Hetkel on temavanuseid või nooremaid naisi maailmareitingus eespool üksnes neli ja neistki parim sisuliselt käeulatuses, 40. kohal. Just järgmised kaks olümpiatsüklit peaks Kaidi olema triatloni mõistes parimas sportlaseas.

Rio olümpia triatlonivõistluse naiste start antakse 20. augustil Fort Copacabanas, kohaliku aja järgi kell 11.00. Olümpiadistantsi pikkuseks on 1,5 km ujumist, 40 km rattasõitu ja 10 km jooksu.