Juubelituur läbib sel korral kolm riiki ja maailma tippe saavad lisaks traditsioonilisele mäesuusatamise kuurodile Lenzerheidele näha ka Oberstdorf Saksamaal ning Toblach ja Val di Fiemme Itaalias. Kaheksast etapist koosnev tuur lõpeb 10. jaanuaril traditsioonilise “ronimisega” mööda Alpe Cermise nõlva.

Tänavust programmi muudeti veidi mõned päevad tagasi Oberstdorfi lumeolude tõttu, aga kokku on kavas vaba- ja klassikasprint, kolm klassikadistantsi ja kaks vabastiilis sõitu, millele siis lisandub juba mainitud lõpuetapp. Kümne päeva jooksul saavad suusatajad vaid kaks puhkepäeva — 4. ja 7. jaanuaril.

Sundby ja Johaug stardivad suursoosikutena

Ilmselt mõlgub paljude jaoks Tour de Ski kohal küsimus — kes ja kas keegi üldse saab vastu Norra sportlastele. Mullu said murdmaasuusatamise valitsejad meeste seas kaksik- ja naiste hulgas nelikvõidu, tunamullu vallutati kogu pjedestaal mõlemas arvestuses.

Suursoosikuid pole tänavugi raske otsida — Martin Johnsrud Sundby võidukoefitsient on nii madal kui 1.25, aga Therese Johaugil koguni 1.07. Lõppkoha suhtes on Paf-is võimalik ennustada ka esikolmikusse tulemist ning siin enam eriti raha tagasi ei saa kui seda näiteks Johaugi peale panna — koefitsient on 1.01.

Loomulikult pole suusatamises midagi kindlat, eriti veel nii keerulise kooslusega võistlusel nagu seda on Tour de Ski. Karmilt tiheda kavaga sõidetakse eri stiilides erinevaid distantse, lisaks veel ka erinevatel kõrgustel. Nii et kindlasti tasub kahe suursoosiku kõrval otsida ka teisi võitja- või siis esikolmikukandidaate ja jälgida Paf-is iga etapi koefitsiente.

Avapäeva kindlaks favoriidiks Pellegrino

Kahe eelmise Tour de Ski võitja Sundby järel tulevad tänavuses maailma karika tabelis hetkel veel neli norralast — Petter Northug (tuuri võidukoefitsient 8.50, esikolmikusse tulek 2.00), Niklas Dyrhaug (41.00/7.00), Finn Hågen Krogh (26.00/6.00) ja Sjur Røthe (26.00/4.00).

Aga pisut üllatavaltki hinnatakse koefitsientide tabelis Northugiga samal tasemel tuuri kolmekordset üldvõitjat Dario Colognat (8.50/1.85), kes pole tänavu veel suuski vajaliku kiirusega libisema saanud. Järgmise mitte-norralasena võiks edulootusi olla 2013. aasta võitjal Aleksandr Legkovil (31.00/5.00).

Tuur aga algab vabatehnikas sõidetava sprindiga ja siingi pole soosiku leidmisega raskusi — hiljuti nii Davosi kui Toblachi vabasprinti valitsenud Federico Pellegrino, kelle võidukoefitsient reedeseks sõiduks on 2.60. Järgnevad Sergei Ustjugov (5.50) ning norralased Krogh, Northug (mõl. 8.00) ja Sondre Turvoll Fossli (10.00). Viimane on puhas sprindispets ja juba ka teatanud, et tuuri lõpuni ei sõida.

Johaug teeb puhta töö

Nagu öeldud, ei oota suurt keegi, et naiste seas Johaugile üldse vastu saadakse. Aga üllatustesse uskujatele nii palju, et koefitsientid on järgmised: Heidi Weng (üldvõit 11.00/esikolmik 1.25), Charlotte Kalla (18.00/2.25), Ingvild Flugstad Østberg (31.00/2.25), Astrid Jacobsen (34.00/3.50) ja Krista Pärmäkoski (41.00/6.00). Soomlanna küll haigestus ja koos koondisega Kesk-Euroopasse ei lennanud, aga peaks tervenema.

Reedesel sprindietapil Johaug muidugi soosikute hulka ei kuulu. Kaks senist MK-sarja vabatehnika sprinti andsid samad esikolmikud, aga erinevas järjekorras. Nii on sama trio ka Lenzerheides suursoosikud: Davosi võitja Stina Nilsson (2.60), Toblachi parim Maiken Caspersen Falla (2.70) ja Østberg (3.00).

Eestlasi asub Tour de Ski starti neli, kõik meeste seas. Peeter Kümmel ja Marko Kilp sõidavad arvatavasti vaid avaetapi ehk Lenzerheide sprindi, ent Raido Ränkelit ja Karel Tammjärve näeme loodetavasti ka tuuri lõpetamas.

Tour de Ski kava:
1. jaanuar, Lenzerheide: sprint (vaba)
2. jaanuar, Lenzerheide: naiste 15 km ja meeste 30 km (klassika, eraldistart)
3. jaanuar, Lenzerheide: naiste 5 km ja meeste 10 km (vaba, viitstart)
5. jaanuar, Oberstdorf: sprint (klassika)
6. jaanuar, Oberstdorf: naiste 10 km ja meeste 15 km (klassika, eraldistart)
8. jaanuar, Toblach: naiste 5 km ja meeste 10 km (vaba, eraldistart)
9. jaanuar, Val di Fiemme: naiste 10 km ja meeste 15 km (klassika, mass-start)
10. jaanuar, Val di Fiemme: 9 km (vaba, viitstart)