22. veebruaril 1998 võitis norralane Bjørn Dæhlie Naganos 50 km vabastiilisuusatamise ning kannab sestpeale kõigi aegade edukaima taliolümplase tiitlit – tal on kaheksa kulda ja neli hõbedat.

Nüüd, 10. veebruaril 2014 astub üks mees lähtejoonele, seitse kulda, neli hõbedat ja üks pronks juba võidetud. See on Dæhlie 40-aastane kaasmaalane Ole Einar Bjørndalen, laskesuusataja, ja ta on viitstardiga 12,5 km esimene teelemineja.

Bjørndaleni 59 jälitaja seas lähtub kolm Eesti meest

Eesti sportlaste ainus esmaspäevane ala on seesama 12,5 km jälitussõit. Alustatakse laupäevase 10 km põhjal. Mängu võetakse taas kord 60 laskesuusatajat, lühemal maal tahapoole jäänud taandati publiku hulka. Niisiis, Daniil Steptšenko (50.), Indrek Tobreluts (53.) ja Kauri Kõiv (54.) saavad enese tõestamiseks uue võimaluse. Roland Lessing (66.) peab puhkama ja küllap saab ta 20 km koha endale 14 aastat noorem Kalev Ermits (21) – iseasi, et keegi võib oma koha jälle Lessingule anda.

Eesti koondislastest sai 10 km-s enam-vähem oodatu kätte vaid debütant Steptšenko. Kõik neli sõitsid lõpuks 26 sekundi sisse, aga kogenumad mehed eksisid tulejoonel selgelt ülemäära. Nii pole tagaajamises kõrge koha kohustust, pigem tuleb sihik paika saada ja kätevärinat taltsutada.

Bjørndalen alustab esimesena, aga vahed järgnejatega on väikesed. Dominik Landertinger (Austria) on taga sekundi, Jaroslav Soukup (Tšehhi) ja Anton Šipulin (Venemaa) kuus, Jean-Philippe Le Guellec (Kanada) 10, kättemaksuhimuline suurkuju Martin Fourcade (Prantsusmaa) 12, Simon Eder (Austria) 14 ja Ondrej Moravec (Tšehhi) 15. Pärast pisukest vahet tuleb 29 sekundi kaugusel Norra äss, Vancouveri 20 km kuld Emil Egle Svendsen.

Kindlasti on veel palju medalitahtjaid – näiteks Vancouveri 15 km ühisstardi võitja venelane Jevgeni Ustjugov.

Eelmise olümpia 10+12,5 km võitja rootslane Björn Ferry läheb liikvele küll alles 25. kohalt, ent Bjørndalenist üksnes 1.03 tagapoolt. Meenutuseks: Vancouveris alustas ta tagaajamist 1.12 kauguselt, aga oli lõpuks järgnejast kaugel ees. Too järgneja oli temast veel tosin sekundit hiljem alustanud austerlane Christoph Sumann. Nüüd on Sumann seks ajaks, kui Ferry stardib, juba 11 sekundit rajal.

Täpselt selline võistlusviis on kavas neljandat korda, esimeseks olümpiavõitjaks tuli Salt Lake Citys 2002 Bjørndalen, siis juba favoriidina. Tobreluts on alati edasipääsejate seas olnud.

Võistlus algab Sotši olümpiaradadel kell 17.00.

Vaata Sotši mänge Viasat Spordist!