Põhjus on ilmselge - Taanis toimuva MM-turniiri soosikud on komplekteeritud peamiselt NHLi mängijatest. Olümpialt jäid aga maailma tugevaima liiga mängijad teadupärast kõrvale.

Tiitlikaitsjana alustab turniiri Rootsi. Kuigi neil õnnestus saada kokku soliidne meeskond, on mulluse edu kordamine väga keeruline. Toona olid meeskonnal abiks maailma üks parimaid väravaahte Hendrik Lundqvist, ründetäht Nicklas Bäckström ja kaitsja Victor Hedman. Häid mehi jagub aga seekordsessegi meeskonda, kuid superstaarid puuduvad.

Rootsi eriliseks tugevuseks peetakse kaitseliini, mis on ilmselt MMi parim. Rünnakul oodatakse aga huviga 19-aastase Elias Petterssoni avanemist. Tegemist on selgelt maailma hoki tõusva tähega. Rootsi tugevuseks on ka see, et kõik mängijad - ka praegu NHLis mängivad mehed - on käinud läbi ühest süsteemist ning on tänu sellele hästi juhitavad.

Tänavuse MMi üheks soosikuks peetakse hoopis USA koondist. Selle meeskonna vaieldamatu liider on kolmekordne Stanley karikavõitja Patrick Kane. 29-aastane mees on kuulunud USA koondisse Vancouveri ja Sotši olümpial. MMil on ta mänginud varem korra, täpselt kümme aastat tagasi. Maailma hoki mõistes on tegemist tõelise staariga.
Patrick Kane

Nagu tavaks, on USA koondises ka omajagu noori mängijaid, kuid ülikooliliigast võeti kaasa vaid üks mängija, kõik ülejäänud on juba NHLi klubide palgal. Neist silmapaistvaim on 21-aastane Dylan Larkin, kes vaatamata noorusele osaleb juba oma neljandal MMil ning tänavu kerkis NHLis Detroidi meeskonna üheks liidriks.

USA koondis on tervikuna heal tasemel ning ilmselgelt ka võidunäljane. Nende ründeliini peetakse MMi tugevaimaks, kaitset n-ö keskmiseks. USA viimane MM-kuld pärineb kaugest 1960. aastast.

Olenemata sellest, milline on Kanada koondise koosseis, peab nendega alati arvestama kui soosikuga. Kanadalased ei varjagi, et nende eesmärk on selge - MM-turniir tuleb võita.

Kanada koondise eredaimaks kujuks on 21-aastane Edmonton Oilersi ründaja Connor McDavid. Tänavusel NHLi põhiturniiril kogus ta parimana 108 resultatiivsuspunkti. Ta on üldse viies hokimees, kes Art Ross Trophy omanikuna MM-turniiril mängib. Noor mängumees veab oma rahvuskoondist kaptenina.

Kanada on tänavusel MMil panustanud noorusele ja talendile, kuid neil napib kogenud mängijaid. See aga tähendab seda, et paljude mängijate jaoks tähendab maailmameistri tiitel suurt väärtust.

Veebruaris olümpiavõitjaks tulnud Venemaa hokivaatlejad suhtuvad oma maa „uude" koondisse üsna kriitiliselt. Pärast olümpiatsükli lõppu loodeti näha koondises muutusi, kuid neid on liiga vähe. Vahetunud on küll treenerid - peatreenerina juhib meeskonda Ilja Vorobjov -, kuid MMile sõidab ikkagi koguni 14 olümpiavõitjat.

Hämmastust tekitab see, et värskelt Gagarini karika võitnud Kaasani meeskonnast pole koondises kedagi, jätkuvalt on peamiselt kasutatud Peterburi SKA ja Moskva CSKA mängijaid. Kuus hokimeest on NHList, kuid erinevalt varasematest aastatest, ei oodata sealt turniiri käigus staaride lisandumist. Üks maailma parimaid hokimehi Aleksandr Ovetškin heitleb küll alles Stanley karikasarjas, kuid teda ei oodata isegi Washingtoni väljalangemise korral.

Soome koondises oli seekord väga palju loobujaid ning jäme ots on noorte käes. Suurim staar on kapteniks ülendatud Mikael Granlund. Abikapteniteks on aga noores staarihakatised Mikko Rantanen ja Sebastian Aho. Leidub aga ka vanameistreid, näiteks 35-aastane Janne Pesonen.
Mikael Granlund

Olümpial üllatanud Saksamaa sai NHList juurde kolm mängijat. Tšehhi ja Slovakkia on võrreldes olümpiaturniiriga samuti mõnede NHLi mängijate võrra tugevamad, ning vähemalt veerandfinaali pääsevate meeskondade ringi võivad nad mahtuda.

Eestlasi huvitab ka Läti käekäik. Lõunanaabrid kaotasid MMi eel kõik üheksa kontrollkohtumist ning Taanis toimuval turniiril on nende peamine eesmärk, säilitada koht kõrgemas seltskonnas. Sarnaselt Soomega, seisneb nende peamine probleem koosseisus - puudu on kümmekond olulist mängijat.

A-alagrupp
Venemaa
Prantsusmaa
Rootsi
Valgevene
Šveits
Austria
Tšehhi
Slovakkia

B-alagrupp
USA
Kanada
Saksamaa
Taani
Norra
Läti
Soome
Lõuna-Korea
Veerandfinaali pääsevad alagrupi neli paremat

Reede, 4. mai
17.15 Venemaa – Prantsusmaa
17.15 USA – Kanada
21.15 Rootsi – Valgevene
21.15 Saksamaa – Taani