Abilinnapea Anders Tsahkna sõnul kavatseb linn edaspidi hambapolikliinikus ravida eelkõige neid, kes on haigekassaga lepingulistes suhetes, kirjutas Eesti Päevaleht.

Nii raviks seni aastas ligi 100.000 täiskasvanust patsienti aidanud polikliinik peamiselt lapsi, rasedaid ja neid, kes on hambad kaotanud meditsiinilistel põhjustel. Samuti jätkatakse eakatele proteeside tegemist ja vältimatu abi osutamisest.

Mullu olid hambapolikliiniku 130.000 patsiendist 30.000 lapsed.

Tõnismäe polikliiniku raviosakonna juhataja Kaja Tõnnuse hinnangul jääb linna plaanide teostumisel arstidel tööd oluliselt vähemaks.

“Neid patsiente on ju nii vähe, see on täiesti olematu kontingent. Praegu me töötame haigekassa hinnakirjaga ja see on patsiendile ikka märgatavalt odavam kui erahambaravis. Ma ei saa sugugi öelda, et meil ei oleks tööd, meil on väga palju tööd,” sõnas ta.

Tõnnuse sõnul käib Tallinna hambapolikliinikus palju madala ja keskmise sissetulekuga inimesi, kes ei jõua kõrget hinda maksta.

Abilinnapea Tsahkna kinnitusel on muutus seotud eelkõige polikliiniku äriühinguks vormistamisega, mida tervishoiuteenuste korraldamise seadus on nõudnud juba alates 2002. aasta algusest.

Tallinna linnavolikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjon küsis viimasel koosolekul abilinnapea Tsahknalt hambapolikliiniku erastamise plaanide kohta ning nõudis, et kui linn maja ja ettevõttega midagi plaanib, siis tuleks selleks saada volikogu komisjoni heakskiit.

Komisjoni liikme Tiina Mägi sõnul tahab linn endale kuuluva maja müügiga teenida raha tervishoiu teiste valupunktide rahastamiseks. Tema hinnangul tahab linn maja müüa ennatlikult ja põhjaliku analüüsita.

Tsahkna kinnitusel võib maja müük kõne alla tulla, kuid see ei tähenda, et majas enam hambaid ei ravita. Laste ravi on kõige tähtsam, sellest sõltub maja saatus, lisas ta.

Viimasel ajal on hambapolikliiniku juhtkond teinud konkreetseid vihjeid, et märtsist hambapolikliinikut enam ei eksisteeri.

Eesti Hambaarstide Liit on linnalt kaks korda polikliiniku kohta aru pärinud, kuid pole ammendavat vastust saanud. Viimasele, jaanuaris esitatud kirjale pole linnavalitsus vastanud.

“Tegemist on praegu Eesti ühe suurima asutusega, mis hambaid parandab,” ütles liidu juhatuse esimees Kristjan Gutmann. “Me kardame, et see võib minna valedesse kätesse ja seal ei hakatagi hambaravi tegema.”

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti tervishoiuosakonna juhataja Ene Tomberg tõdes, et kui maja müük toimub lähikuudel, siis peaks linnal olema kava, kuidas tallinlastele hambaravi tagada. Tema sõnul seda tehtud ei ole.

Tallinna hambapolikliiniku staatuse arutelu kerkis esile mullu suvel, mil abilinnapea Anders Tsahkna sõnul oli 2003. aasta linnaeelarvesse planeeritud hambapolikliiniku müümisest 19,3 miljonit krooni. See raha pidi minema Tallinna lastehaigla remondiks.