Meeste uisusprindis jagati 26. jaanuaril 1924 välja taliolümpia ajaloo esimesed medalid. Kuld kuulus ajaga 44,0 ameeriklasele Charles Jewtraw´le, kes uisutas eurooplaste-päraselt ehk ühe vastasega paaris esmakordselt – USA-s pruugiti tollal üksnes kõigi meeste ühisstarti.

Uisusprindi võitis Vancouveris veel üllatajana korealane Tae Bum Mo, kaks korda pikemal maal sai ta tookord hõbeda. Vahepeal on ta 500 meetris kahel korral (neist ühel Sotšis!) maailmameistriks tulnud. Mo on ka praegu selle distantsi MK-sarja liider, ent siiski mitte kaljukindel kullasaaja – nimelt on ta kaheksast etapist võitnud vaid ühe, lisaks saanud neli teist kohta. Etapivõiduni on jõudnud veel kuus meest, nende seas jaapanlased, Vancouveri hõbe ja pronks Keiichiro Nagashima ja Joji Kato.

Küngaslaskumises üritab kanadalane Alexandre Bilodeau oma koduolümpia võitu korrata, ta juhib ka MK-sarja. Ent mullusel MM-il hakkas Bilodeaule tõsiselt vastu kaasmaalane Mikael Kingsbury – lihtsas mogulis pälvis tiitli Kingsbury Bilodeau ees, duell-mogulis vahetati kohad.

Naised alustavad kelgutamisega. Maailma karikat kaitses olümpia eel Vancouveri pronks, sakslanna Natalie Geisenberger, võites peaaegu kõik etapid. Et 183-sentimeetrine ja 77-kilone Geisenberger on ka valitsev maailmameister, ei tohiks favoriidi määramine liialt keerukas olla. Oma lootused on küll ka Sigulda EM-il kaksikvõidu saanud venelannadel Natalja Horeval ja Tatjana Ivanoval, ent tasub teada, et sakslaste parimad EM-i kaasa ei teinud.

Viasat Balticu olümpiaprogrammi vaata siit.