Eestlastele peaks reedel algav aasta esimene suurtuur Giro d’Italia olema eriliselt põnev, sest stardis on meie mõlemad tipptegijad ja märgid näitavad, et duo on jõudnud heasse vormi. Tanel Kangert sai Trentino tuurilt kaks etapivõitu ja üldkokkuvõttes teise koha. Rein Taaramäe aga näitas korralikku minekut Šveitsi velotuuril.

Jokker Taaramäe ootab võimalust

Taaramäe stardib Katjuša meeskonnas numbri 161 all, mis tavaliselt viitab tiimi esisõitja staatusele, ent esmakordselt Itaalia suurtuuril startiv mees kinnitab, et päris nii asjalood pole. “Mina olen jokker, Ilnur Zakarini abimees mägedes, võimalik etapivõidu noppija ja nii-öelda plaan B ka kokkuvõtet silmas pidades,” sõnas Taaramäe Paf-ile.

“Meeskondlik taktika on hetkel päris lahtine ja sõidukäik paneb kõik paika,” lisas Taaramäe. “Juhul kui Zakarin ebaõnnestub või tal peaks kuskil midagi juhtuma ning mina siis veel mängus olen, võidakse minu peale ümber mängida. Ja maha ei saa matta ka varianti, et meeskond sihib kahte meest esikümnesse. Olen 90% kindel, et vähemalt etapivõidu saamiseks mul mõni aken avaneb.”

Paf-is saab hetkel panustada meie meeste üldvõidu peale, mis loomulikult on ebatõenäoline, nagu ka nii Taaramäe kui Kangerti koefitsient selleks näitab (151.00). Esikolmikusse jõudmiseks on koefitsiendid juba erinevad — Kangertil 26.00, Taaramäel 41.00.

Muidugi pole Eesti ratturitele endile oluline, kumb parema lõppkoha saab, aga spordisõbrad jälgivad kindlasti põnevusega, kes kõrgemal lõpetab. Taaramäel oli Paf-iga rääkides ses suhtes selge arvamus: “Kangert lõpetab minust eespool — ta on kõva arenguhüppe teinud!”

Landa ja Valverde on Nibali suurimad konkurendid

Kangerti roll Astana meeskonnas on selgem — tuurivõidu suursoosiku Vincenzo Nibali aitamine koos Jakob Fuglsangi ja Michele Scarponiga. Kuigi Nibali kehv vorm Trentino velotuuril tuli tiimile halva üllatusena, peaks tänavune Giro d’Italia itaallasele hästi sobima. Pikk eraldistart 15. mail on tõusude ja tehniliste laskumistega ning tõeliselt rasked etapid tulevad alles teise nädala lõpul, nii et tippvormi jõuab koguda.

Nibali võidukoefitsient on 2.35 ja tema suurimateks konkurentideks peetavatel Mikel Landal (Sky) 3.00 ja Alejandro Valverdel (Movistar) 6.50. Katjuša liidri Zakarini koefitsient on neljandaks parim ehk 11.00. Temale järgnevad omakorda Rigoberto Uran (Cannondale) 15.00 ja Rafal Majka (Tinkoff) 17.00.

Võimalikest üllatajatest tasub silmas pidada Tom Dumoulini (Giant-Alpecin), kes tõestas mullu Vueltal, et heast ühepäevasõitjast või eraldistardispetsist on kasvamas ka suurtuuride mees. Hollandlase võidukoefitsient on 21.00 ja esikolmikusse pääsuks 5.00. Giro kokkuvõttes poodiumile pääsukoefitsiendid on ahvatlevad ka näiteks Esteban Chavesil (Orica-GreenEdge) ja Fuglsangil — vastavalt 10.00 ja 9.00.

Avaetapi soosikuks on Dumoulin

Reedene avaetapp Hollandis on 9,8 kilomeetrine eraldistart ja siin on Dumoulin võitjasoosik, koefitsiendiga 2.40. Viimast hooaega sõitva Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) võidukoefitsient on 2.80 ja võimaliku üllataja Jos van Emdeni (LottoNL-Jumbo) oma 15.00.

Eraldi saab panustada ka üldkokkuvõtte mägedekuninga (soosik Landa koefitsiendiga 2.75), punktiarvestuse (Giacomo Nizzolo 2.50) ja noorratturite arvestuse parima (Davide Formolo 2.10) peale.

Sprinteritelegi antakse Girol võimalusi, ideaalis peaks 7-8 etappi olema sellised, kus oodatakse grupifinišit. Seda silmas pidades saab Paf-is panustada ka ratturite etapivõitudele. Näiteks kas keegi võidab üle 0,5 etapi ehk siis vähemalt ühe.

Ses arvestuses on huvitavaid koefitsiente just sprinterite hulgas nagu Andre Greipeli 2.60, Arnaud Demare’i 2.30, Nizzolo 2.00, Elia Viviani 2.20 ning vähemalt koefitsientide alusel eeldatavalt parima sprinteri Marcel Kitteli 1.27.