Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) otsustas Venemaa olümpiakoondist pühapäeval kollektiivkaristusest säästa ning jätta iga sportlase Riosse pääs tema eest vastutava alaliidu pädevusse. Erinevad spordialaliidud on neile langenud õigust kasutanud erinevalt.

ALALIIDUD, KES PIIRANGUID EI SEA

Vibulaskmises andis end üles kolm venelast ning kõik nad lubatakse mängudele.

Rahvusvahelise Ratsaliidu presidendi sõnul "ei ole neil põhjust arvata, et Venemaa organiseeritud dopingutarvitamine oleks toimunud ratsutajate delegatsioonis", seega Vene esindajad ja nende hobused on Riosse teretulnud.

Judoliit ütles, et kõikidel Vene maadlejatel lubatakse võistelda. President Vladimir Putin on Venemaa judoliidu aupresident.

Tenniseliit lubab Rios võistelda kaheksal Venemaa tennisistil, lisades, et "nad kõik on juba osa karmimast võistlusvälisest testimisprogrammist".

Rohelise tule andsid venelastele ka sulgpalli- ja laskurliit, võrkpalliliit, triatloniliit ja vehklemisliit.

ALALIIDUD, KES KEELUSTAVAD MÕNE SPORTLASE OLÜMPIA

Kahjuks või õnneks pole kõik alaliidud nii vastutulelikud. Sõudeliit näiteks teatas, et 28-st üles antud venelasest pääseb Rio sõudekanalisse vaid kuus. Ülejäänute kohta öeldi, et nad polnud küll dopinguga vahele jäänud, kuid Moskva antidopingulabori mahhinatsioonid ei lase alaliidul nende suhtes positiivset otsust langetada. Seega jäävad eemale neli Vene paatkonda, nende seas ka meeste ja naiste kaheksapaadid.

Ujumisliit on teatanud seitsme Vene sportlase keelustamisest. Üks neist on 2012. aasta Londoni olümpial pronksi võitnud Julia Jefimova, kes jäi dopinguga vahele 2014. aastal. Venemaa vettehüppajatele, sünkroonujujatele ja veepalluritele pole piiranguid seatud.

Tõsteliidu viimane soov oli kahandada Vene sportlaste kohti olümpial kahe võrra. Viimati lubati ära oodata ROK-i ja teiste organisatsioonide seisukoht, enne kui otsused lukku pannakse. Veel eelmisel kuul öeldi, et riigid, kellel on 2008. aasta ja 2012. aasta olümpia järeltestimiste tulemusena kolm või enam dopingupatust, jäävad olümpialt eemale. Tõsteliidu kodulehel on Venemaa siiski veel esindatud.

Aerutamisliit jättis olümpialt kõrvale viis Venemaa sportlast, nende seas ka Londoni olümpiavõitja Aleksander Djatšenko. Keelu said ka kaks moodsat viievõistlejat ja üks purjetaja.

TÄIELIK KEELD

Kergejõustikuliit teatas esimesena, et määrab venelastele ulatusliku olümpiakeelu, lubades võistlema vaid kaugushüppaja Darja Klišina, kes treenib USA-s. Hiljuti tõmbas ROK vee peale vilepuhuja Julia Stepanova (800 m) olümpiaplaanidele ega arvestanud enam ta teeneid Vene riikilu dopinguprogrammi paljastamisel.

POLE VEEL VIIMAST SÕNA ÖELNUD

Poksi- ja võimlemisliit on öelnud, et võtavad iga Vene sportlase juhtumit case-by-case. Samal seisukohal oli maadlusliit, kes lisas siiski, et nende sportlased on andnud massiliselt dopinguproove ning eelmise aasta MM-i proovid olid kõik puhtad.

Jalgratturite Liit vaatab samuti iga sportlase juhtumit eraldi. Kindlasti jäävad eemale varem dopingukaristust kandnud Ilnur Zakarin ja Olga Zabelinskaja, sest must plekk minevikust tähendab viimase ROK-i otsuse kohaselt automaatselt olümpiakeeldu.

Oma otsust pole veel öelnud golfiliit, lauatenniseliit, taekwondo liit ja käsipalliliit.

Korvpalli-, maahoki-, ragbi- ja jalgpallivõistlustele pole venelased end üles andnudki.