Eesti Spordiseltsi Kalevi, Tallinna linnavalitsuse ja Põhja-Eesti Verekeskuse koostöös on 22.-26. aprillini Vabaduse väljakul doonorinädala “Linlane, tee üks heategu!” raames avatud doonoritelk, kus esimesena annavad verd Eesti sportlased ja spordiametnikud, et oma eeskuju abil tuua ka linlased verd loovutama.

Eesti Spordiselts Kalev ja Põhja-Eesti Verekeskus said taolise projekti korraldamiseks julgust eelmisel aastal, kui kevadel toimus Kalevi Keskuses doonoripäev “Sportlased aitavad!” ja sügisel oli Vabaduse väljakul esmakordselt doonoritelk.

“Leidsime, et on kasulik need kaks head projekti ühendada, et saadava sünergia abil tuua doonorluse juurde veelgi rohkem inimesi,” selgitas Eesti Spordiseltsi Kalev peasekretär Reio Ojavere. “Eelmisel aastal andsid sportlased doonoripäeval “Sportlased aitavad!” oma eeskujuga paljudele inimestele julgust samuti doonoriks hakata, kuid neil puudus võimalus loovutada verd sama projekti raames.” Eelmisel aastal osales sportlaste doonoripäeval üle 60 sportlase või spordiametniku, nende seas Jaak Mae, Jana Kolukanova, vennad Tõnu ja Toomas Tõniste, Eha Rünne, Helmet Tamkõrv ja paljud teised sportlased. Aktiivsed olid ka mitmed organisatsioonid ja klubid, nagu Kalevi Ujumiskool, BC Hotronic, Eesti Korvpalliliit ja saalihokiklubi Bändidos.

Vabaduse väljakul oli 2002. aasta oktoobris loosungi “Linlane, tee üks heategu” all 200 m² suurune punane veretelk linnarahvale avatud nädal aega. Esimesel päeval käisid verd andmas enamasti linnaametnikud, politseiametnikud ja päästeametnikud, kõikidele doonoritele pakuti kuuma kohvi ja sooja sööki. Vaatamata varajasele lumele koguti iga päev telgis rohkem veredoose, kui tavapäraselt verekeskuse majas ja väljasõidus kokku. Rekordiliseks kujunes 8. oktoober, mil telki külastas peaaegu kakssada doonorit. Viie päevaga kogus verekeskus lisaks Ädala tänavale Vabaduse väljakul 265 liitrit verd, millega tulemuslikult ennetati saabuvat verekriisi.

Seekordne veretelk on avatud kõigile linnaelanikele 22.–25. aprillini kl 12-20 ja 26. aprillil kl 12-18. Iga doonor saab spetsiaalse kingituse ning kosutavat kehakinnitust Löfbergs Lilalt, Sildestilt ja teistelt. Palume kõigil doonoritel võtta kaasa isikut tõendav dokument.

Kuidas mõjutab doonorlus sportlast?
Arvatakse, et doonorlus võib organismi negatiivselt mõjutada. Ent võetav verekogus ei kahjusta doonori tervist, vastupidi — organismile mõjub vereandmine kasulikult! Doonorlusega vabaneb organism vanast verest ning organism saab hakata tootma uut verd. Küll aga soovitatakse samal päeval sporti või muid kehalisi pingutusi nõudvaid tegevusi mitte teha ning vereloovutamisele järgneval päeval neid rahulikumalt teha. Iga veredoos võib aidata 4-5 inimest, seega on iga doonor mitme inimese elupäästja.

Kes saab olla doonor?
Doonoriks saavad olla 18-60aastased terved inimesed. Vereandmine on ohutu, kogu doonoriga kokkupuutuv materjal on ühekordselt kasutatav.

Mida on vaja teada vereandmisele tulles?
Toit, mida doonor tarbib vereandmise päeval ja sellele eelneval päeval, ei tohi olla rasvane ning peab sisaldama piisavas koguses vedelikku. Kolme tunni jooksul enne vereandmist tuleb kindlasti süüa. Vahetult enne vereandmist palun jooge mahla. Vereandmisele tulge puhanuna, samuti pole vereandmine soovitav pärast pingutavat tööd ja öövahetust. Kaasa tuleb võtta pildiga isikut tõendav dokument.

Lisainfot doonorluse kohta saab internetist aadressil www.verekeskus.ee või telefonil (0) 6 977 001.

Registreerimine
Et saaksime paremini varuda verevõtmiseks vajalikke komponente ning doonoripäeva toetajad saaksid valmis seada meened, palume kõikidel doonoripäevale tulijatel ennast esimesel võimalusel registreerida, saates enda andmed (nimi, kontakttelefon või e-aadress ning kas olete varem verd andnud) e-aadressil press@eestikalev.ee. Doonoripäevaga seonduvat lisainformatsiooni saate telefonil (0) 6 440 744, 051 02 219, Raimo Nõu (raimo@eestikalev.ee), samuti on doonorlusega seotud info üleval Kalevi koduleheküljel www.eestikalev.ee.