Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli sõnul on meie spordiajakirjanikud olümpiamängude jäädvustamisel teinud aastate jooksul ära tänuväärse töö. „Kuigi olümpiamängud kestavad vaid paar nädalat, mahub selle aja sisse tohutul hulgal elamusi, tulemusi, kirjeldusi ja emotsioone – õnnestumisi ja ebaõnnestumisi, võidurõõmu ja kaotusekibedust. Aastaid hiljem aitab olümpiaraamat seda kõike taaselustada ja meelde tuletada,“ ütles Seli.

Olümpiaraamatu peatoimetaja on spordiajakirjanik Gunnar Press, kes on toimetanud ka Nagano, Sydney, Salt Lake City, Torino, Pekingi, Vancouveri ja Londoni olümpiamängude raamatud. Raamatu kaasautorid on Sven Sommer, Jaan Martinson, Priit Pullerits, Andrus Nilk, Peep Pahv, Indrek Schwede, Margit Kilumets, Tarmo Tiisler, Ivar Jurtšenko, Anu Säärits, Maarja Värv jt.

Eesti esimene olümpiamänge kokkuvõttev raamat ilmus 1936. aastal kergejõustiklase ja spordiajakirjaniku Aleksander Antsoni sulest. Vahepealsetel sõja-aastatel olümpiaraamatute kirjastamise tava katkes kuni 1956. aasta Melbourne’i mängudeni. Eesti Olümpiakomitee ja Ajakirjade Kirjastuse koostöös on olümpiaraamatud ilmunud alates 2006. aasta Torino mängudest.

„Tegu on juba viienda olümpiaraamatuga, mis sünnib Ajakirjade Kirjastuse ja olümpiakomitee koostöös,“ ütles Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Tõnu Väät. „Ning ennekõike on see meie kirjastuse jaoks austav traditsioon. Raamatu autorid, Eesti juhtivad spordiajakirjanikud, teevad oma tööd põhjalikult ja südamega ning nii on olümpiaraamat pälvinud spordisõprade seas alati sooja vastuvõtu.“

Sotši taliolümpia toimub 7.-23. veebruaril.