Fotod:

Aeg: 1959, 1964, 1980

Koht: Tallinn

Fotod: erakogu, Lembit Peegel

Mõne päeva pärast algavad peadpööritavad debatid arvatavasti kolme meessoost kandidaadi vahel, kes ihkavad peatselt vabanevat Eesti olümpiakomitee presidendi ametikohta. Kahjuks ühtegi õrnema soo esindajat ei osale, kuigi nii mõnegi riigi rahvusliku olümpiakomitee tüüri juures on naine.

Üle 20 aasta juhtis meie korvpallielu neljakordne NSV Liidu naiste meistrivõistluste hõbemedaliomanik Selma Multer, kes oli 15 aastat naiste koondise kapten. Kodulinnas elav 84-aastane Multer on sündinud Tallinnas. Tema esimene juhendaja oli Joann Lõssov, koondisepäevil Edgar Naarits.

1959. aastal jõudis meie meeste korvpallikoondis NSV Liidu meistrivõistlustel kümnendale kohale, tahapoole jäid vaid Tadžiki ja Kirgiisi NSV võistkond. Aasta hiljem alustati madalamas liigas. Uueks juhendajaks oli Ilmar Kullam, kes töötas tol ajal Tartu laste spordikooli treenerina. Kaks aastat hiljem kutsuti Tallinnasse korvpalli vanemtreeneriks Tartu I keskkooli võimlemisõpetaja Selma Multer. Esindusvõistkonna koduhalliks sai Kalevi spordihall, mis peagi oli pealtvaatajatest pungil.

Võistkond oli üleliidulistes sarjades tavaliselt esimese kuue seas, 1967. aastal võideti NSV Liidu rahvaste spartakiaadil hõbemedal, mis ühtlasi oli NSV Liidu meistrivõistluste teine koht. 1971. aastal tuldi rahvaste spartakiaadil kolmandaks.

Kena, veetlev, hea suhtleja Selma Multer oli oma inimene Moskvas üleliidulises spordikomitees. Neil aastatel toimus Tallinnas Kalevi spordihallis palju rahvusvahelisi ja üleliidulisi korvpalliturniire. Mäletate 1970. aasta rahvusvahelist turniiri, kus Eesti võitis tugevat USA koondist? Spordihall oli puupüsti rahvast täis.

Tänu Selma Multeri edukale lobitööle kutsuti paljud meie korvpallurid NSV Liidu koondise kandidaatideks, hiljem võitsid nad tiitlivõistlustel medaleid. Euroopa meistrivõistluste hõbe Aime-Maie Tobi arvab, et Selma Multer on sündinud juhiks.
Selma Multer mängivad ETKV koondise kaptenina.
1959. aasta. Edgar Naarits, Selma Multer ja Aime-Maie Tobi (Kraus) ning alt vasakult Ene-Lille Jaanson (Kitsing), Tiiu Kokk (Ronk) ja Maret-Mai Višnjova (Otsa)