25-aastane Seim on olümpiamängude eel üritanud teha täppistööd. Tagasihoidlik vägilane jõudis Riosse pühapäeval ehk viimasel hetkel, et kogu aklimatiseerumisprotsess vahele jätta. Viimasel ettevalmistusperioodil sotsiaalmeediasse konkurentide hirmutamiseks võikate raskustega treeningvideoid postitanud Seim on Paf-i portaalis võidukoefitsiendiga 21.00 jagamas 4.-5. kohta. Seimi medalivõidu puhul teeniks panustaja oma raha tagasi 2.70-kordselt.

Juba olümpiamängudele jõudmisega kergitas Seim tõstmise Eesti tolmusest spordiajaloost uuesti valguse kätte. Viimati oligi eestlasest tõstja olümpiamängudel 44 aastat tagasi, kui Jaan Talts krooniti Münchenis raskekaalu olümpiavõitjaks. Ühtekokku on Eesti tõstjad olümpiamängudel võitnud üheksa medalit, nii et Seimil on võimalus see number kahekohaliseks muuta.

Kullafavoriidid tulevad Iraanist ja Gruusiast

Seim kuulub mitme teise konkurendiga siiski teise ringi medalisoosikute sekka, sest kulla ja hõbeda peaks kõigi eelduste kohaselt jagama iraanlane Behdad Salimi (võidukoefitsient 1.95) ja grusiin Lasha Talakhadze (2.05).

26-aastane iraanlane krooniti neli aastat tagasi Rios olümpiavõitjaks ning lisaks on ta kahekordne maailmameister, kuid mullu pidi ta ränga põlvevigastuse tõttu pidanud võistlusi kõrvalt vaatama. Võistluskarussellile naasis ta tänavu Teheranis, kus tõstis 430 kg-se koguraskuse.

Erinevalt Mart Seimist on Salimi eriti tugev rebimises, kus 2011. aastast on just tema nimel maailmarekord 214 kg. Kui Seim tahab vähegi kullakonkurentsis kaasa lüüa, ei tohi ta rebimises konkurentidele liiga suurt edu anda. Seimi rekord on mullu MM-il rebitud 190 kg.

Teine suurfavoriit Talakhadze on sarnaselt Seimiga oma esimestel olümpiamängudel. 22-aastane noormees lõpetas mulluse MM-il Mart Seimi ees teisena, kuid venelase Aleksei Lovtševi positiivse dopinguproovi järel kerkisid mõlemad koha võrra kõrgemale. Kevadistel Euroopa meistrivõistlustel oli grusiin juba klass omaette, kui tõstis 454 kg. Seimile tõi pronksi 424 kg.

Paf-i portaali koefitsientide põhjal on Seimist grammikese suurem võidusoosik tänavuste Euroopa meistrivõistluste hõbemedalist Gor Minasyan Armeeniast (14.00). 21-aastane mägede poeg on korra karjääri jooksul pidanud dopingupattude eest võistluskeeldu kandma, kuid suurde sporti naasmine kulges tal valutult. Mullusel MM-il tõusis ta Lovtševi eemaldamise järel pronksile ja kevadel tõstis Norras juba 443 kg.

Võistlus tuleb eeldatavasti erakordselt kõrgetasemeline, sest koguni kuus meest otsustasid kogusumma algraskuseks panna 450 kg. Seda numbrit võib võistluse eel küll 20 kg võrra vähendada, kuid selge on see, et konkurentidest nõrgem rebija Seim peab tõukamises võtma suuri riske. Viimasel kahel tiitlivõistlusel on risk ennast õigustanud ja eestlane on lootusetuna tundunud seisust suutnud end medalile tõugata. Olümpial lähtub Seim ilmselt veelgi kindlamalt vanasõnast: käsi kullas või seesamune mullas. Seega võib eeldada, et Eesti võidab Riost teise medali või lõpetab Seim esikümne lõpus kui sedagi.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid