Ravimitootjate liidu juhatuse esimehe Rauno Pukoneni sõnul pole ministeerium tootjatele seni teada andnud, millised piirhinnad kehtestatakse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika osakonna peaspetsialisti Katrin Puderselli kinnitusel oli piirhindade alane määrus ministeeriumi kodulehel juba enne jaanipäeva, ent Pukonen seadis selle väite kahtluse alla, kuna liidu liikmed on tema sõnul seda oodanud ja pidevalt internetist otsinud.

“Kui nad nüüd ütlevad, et ammu-ammu on üleval, siis oleks võinud sellest ka mingi teate teha,” ütles Pukonen.

Pukoneni sõnul kannatab infopuuduse pärast eelkõige patsient, kes maksab kinni vahe vähenenud piirhinna ja senise väljamüügihinna vahel. “Patsient läheb apteeki ja maksab arstimi eest paarsada krooni rohkem, kui ta seni on maksnud,” märkis ta.

Piirhindade alane määrus ilmus Riigi Teataja lisas reedel. Hindade muutus on seotud eelkõige geneeriliste ehk asendusravimite turuletulekuga, mistõttu saab piirhindu vähendada. Geneeriliste ravimite osas hüvitab haigekassa Katrin Puderselli sõnul keskmiselt kuni paarkümmend, üksikute originaalarstimite puhul kuni 200 krooni senisest vähem.

Reedel haigekassa vahendusel apteekidesse jõudnud sotsiaalminister Marko Pomerantsi määrused sisaldavad mitukümmend lehekülge ravimeid, mille piirhind on muutunud, mis on haigekassa ravimiloetelust välja arvatud või sinna lisatud, kirjutas Postimees.

Muudatus puudutab eelkõige südame-veresoonkonnahaiguste, vererõhku ja vere kolesterooli alandavaid ravimeid, mille geneeriliste konkurentide hinnad on palju alanenud. Nii näiteks tuleb kõrgvererõhktõve ravimi Norvasci karbi eest Postimehe andmetel maksta kuni 15 krooni senisest rohkem, kolesteroolitaset alandava Zocori hind on sõltuvalt pakendist kerkinud 100-200 krooni.

Puderselli sõnul kadus piirhindade muutumisega osa ravimeid haigekassa loetelust, kuna mõnesid Eestis registreeritud ravimeid ei too ravimifirmad enam siinsele turule müügile.

Samas on turult kadunud ka mõned suhteliselt tuntud ravimid, kuna nende registreerimise tähtaeg või müügiluba on lõppenud.