USAs on lemmikloomadest roomajad tõsiseks mureks: probleeme on eriti väikeste kilpkonnade ja roheliste iguaanidega, kelle populaarsusega seostatakse haigusjuhtude arvu suurenemist USAs viimastel aastatel.

“Ka Eesti inimesed peaksid olema teadlikud, et võttes endale koduloomaks roomaja — sisaliku, mao või väikse kilpkonna — seavad nad end potentsiaalsesse ohtu,” ütles tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Agnes Jürgens Postimehele.

Haigusi levitavad loodusest püütud loomad, mitte terraariumis paljundatud isendid. Suur haigestumiste hulk USAs ongi seletatav sellega, et seal maal on suur loomade salakaubandus, ütles Eesti suurimat kodust maokasvandust pidav Toomas Pranstibel.

Tema terraariumis Nõmmel on 15 madu ja viis sisalikku. Kümnendat aastat madusid pidav mees on ka Euroopa Maoühingu ja Colorado Maoühingu liige. “See on nii harv juhus, kui loomad salmonelloosi kannavad, et ma ei ole sellega kokku puutunud,” kinnitas Pranstibel.

Ka Eesti arstid ei ole seost roomajate ja soolenakkuste vahel märganud. Merimetsa haigla peaarsti Kai Zilmeri sõnul ei ole nende haiglas diagnoositud salmonelloosijuhtumite põhjustajatena roomajaid tuvastatud.

“Meil haigestutakse ikka kanast ja munast,” sõnas Zilmer.

Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul ei tohiks loodusest võtta ühtegi elukat ja loomapoodides tuleks müüa ainult tehistingimustes paljundatud loomi.

Eksootiliste roomajate maaletoomine kuulub veterinaarjärelevalve alla. Rahvusvahelise tava järgi aktsepteerib vastuvõtja maa roomaja piirile toomisel päritolumaa veterinaaride väljastatud sertifikaati. Karantiini paigutatakse loom maakonna veterinaarkeskuse nõudel.