“Võitle, Tartu, võitle!” karjus üle kahe tuhande kirgliku fänni, kui Rock jäi FIBA EuroCupi veerandfinaali otsustavas heitluses Permi Ural Greatiga 11-punktilisse kaotusseisu. Publiku meeletu kisakoor tõstis korvpallurid emotsionaalsesse kõrglainesse ja nad rabelesid väga raskest olukorrast välja.

Kui Gert Kullamäe tabas neljanda veerandi hakul oma ainsa kolmepunktiviske, kahanes külaliste edu vaid ühele punktile. Imelise hoo leidnud Giorgi Tsintsadze andis nõelterava söödu korvi alla ning Brian Cusworth ja Janar Talts surusid kordamööda palli ülalt korvi.

Rock juhtis 69:64, rahvas möirgas ning visa ja targa tööga üksmeelse löögirusika moodustanud Üllar Kerde hoolealused ei andnuki enam trumpe peost. Võit 89:77 viis Rocki nelja meeskonna finaalturniirile, mis peetakse 18. kuni 20. aprillini.

Avapoolaja 47:40 võitnud Permi pallurid kaotasid Rocki hoogu sattudes pea ja uhasid kaugelt mööda või kiirustasid soolo-rünnakutega. Kuigi enamiku ajast tartlasi vedanud Tanel Teinile vilistati tehniline viga, ei suutnud külalised enam topeltpinget taluda — kõrvulukustav lärm võttis neilt kindluse.

“Meeskond näitas iseloomu, raskeid hetki oli palju,” ütles Gert Kullamäe pärast võitu. “Meil oli õnne ja jumal tänatud, et oli õnne. Suur tänu publikule, nad aitasid meid väga palju just raskes olukorras. Siin mängimine annab kaifi!”

“Olen ka ise mänginud Tartu vastu, tean, kui raske on siin mängida,” lausus Kullamäe. “Tsintsadze tabas kolmepunktiviske, Talts pani pealt. See oli psühholoogiline hetk, tundus, et nad hakkasid kiirustama ja murduma.”

Tsintsadze lehvitas käsi ja naeratas publikule: päästke häälepaelad valla! Teisel poolajal 23 ja kokku 25 punkti toonud grusiinil oli hea lugeda emakeelset loosungit: “Giorgi, jää meiega!”

“Mees tegi fantastilise mängu, võtab sõnatuks,” kiitis Kullamäe grusiini säravat etteastet.

Kerdel on õnnelik käsi: 2001. aastal viis ta pärast taasiseseisvumist teise Eesti treenerina rahvuskoondise EM-i finaalturniirile Türgimaale. 53-aastane juhendaja pidaski Rocki saavutust EM-ile jõudmisega võrdväärseks.

“Hea võistkonnaga on hea mängida,” lausus enda sõnul mitu miljonit närvirakku kaotanud Kerde. “Ei taha, et finaalturniiril korduks sama, mis oli Türgis, kus koondis ei suutnud end näidata.”

Taas kord osutasid nii Kullamäe kui ka Kerde heale meeskonnavaimule — ilma tähtedeta on Rock suutnud Euroopa tugevuselt kolmandas klubisarjas väärikalt esineda.

Hispaaniasse end täiendama sõitnud Rocki abitreener Indrek Visnapuu jättis kaaslastele ettevalmistatud videoanalüüsi, korvpallurid õppisid oma eelmise kohtumise vigadest ja viisid eesmärgi täide.

“Alguses sõiman, siis palun,” naljatles Kerde. “Viimati sõimasin oktoobris. Mõnikord tunnen end mõttetuna, ma ei teinud ka tänase 16:0 spurdi ajal midagi. Rahvas möirgas ja kui emotsioonid on laes, siis lähebki.”

“Raske mäng, mõlemal olid võimalused,” arvas Martin Müürsepp. “Enne kohtumist ei oleks julgenud kummagi peale panust panna. Kartsin, et suurt võidusurvet tundnud Rockiga võib midagi juhtuda. Aga tuli magus võit ning rahvas sai täie raha eest mängu nautida. Ja Tartul on homme vaba päev! Vaatasin kohtumist ka vähe laiema pilguga. Rockil on suur pluss, et nad mängivad emotsionaalselt — publik toetab neid. Ajakirjanduse kriitika võis neid isegi tugevamaks muuta. Kullamäe kolmene ja Tsintsadze korv otsustavatel hetkedel olid väga olulised. Kaotusseisus tegutses Perm kehvalt. Samas oli Rockil algusest peale probleeme. Brian Cusworth ei saanud mängu käima. Vallo Allingu võitles kõvasti — tegi kahe kuu jooksul parima etteaste, mida mina näinud olen.”

Rocki poolfinaalvastane on 18. aprillil algaval Final Four turniiril lätlaste Riia Barons, kes võitis tänases otsustavas veerandfinaalis KK Zagrebi 96:91. Teises poolfinaalis mängivad Küprose meeskond Proteas EKA AEL ja belglaste Dexia Mons-Hainaut. Kohamängud on EuroCupi finaalturniiril 20. aprillil.