Ajakirjanike põhiküsimus "Kas olümpia eel enim häbistatud riigi ehk Venemaa president Vladimir Putin avatseremoonial osaleb?" sai eile vastuse, kui Kremli pressiesindaja teatas, et Vene judoliidu aupresidendil "pole sellist visiiti plaanis".

On ka teada, et Riosse ei plaani minna USA president Barack Obama. Oma osalemist avatseremoonial on kinnitanud 45 riigipead, kelle seas on näiteks Prantsusmaa president Francois Hollande ja Itaalia peaminister Matteo Renzi. Võrdluseks: Londoni avamist vaatas ligi 120 riigijuhti.

Väljaanne The Australian kirjutab, et riigijuhte on Rio olümpia avamisele oodata poole vähem, kui neid oli kohal 2008. ja 2012. aasta mängudel. "Kõik tahtsid Hiinaga diili teha ning London oli lihtsalt nii mugav ja populaarne," ütles üks korraldusega seotud isik.

Deutsche Welle kirjutab, et avamisele oli kutsutud hiljuti Brasiilia presidendiametist taandatud Dilma Rouseff, kuid naine lükkas kutse tagasi. Tema liitlane, endine president Luiz Inacio Lula da Silva kavatseb samuti üritust boikoteerida.

President: Rousseff istugu minu all

Rouseffi süüdistatakse valitsuse eelarveseaduste rikkumises ja Lulat, kes mängis võtmerolli Riole olümpia korraldusõiguse saamises, korruptsioonis.

Praegu on Brasiilias ajutiselt presidendiametisse nimetatud Michel Temer, kes kuulutab 5. augustil Maracana staadionil suure spordipeo avatuks. Võimalik, et just mängude ajal saab temast alaline riigijuht, kui valitsus neil päevil Rouseffi lõpliku tagandamise hääletusele paneb.

Temeri pressiesindaja ütles Reutersile, et Rousseff on olümpia avamisele oodatud, aga mitte Temeri kõrvale. "Ta pannakse tribüünil tema alla istuma," ütles esindaja.

Rousseff teatas esmaspäeval Prantsuse raadio RFI vahendusel, et keeldub mängude avamisel teisejärgulises rollis osalemisest, mis sisuliselt tähendab, et ta boikoteerib seda.

Ühise kolonnina staadionile

Kõik 45 riigipead saavad 5. augustil esmalt kokku Itamaraty palees Rio kesklinnas ning liiguvad kolonnis autodega Maracana staadionile.

"Sellest saab suurim korrakaitsjate mobilisatsioon meie ajaloos," ütles Brasiilia välisminister Jose Serra. "Kõik turvajõud on ühendatud - kohalik politsei, föderaalpolitsei ja relvastatud sõjavägi."

Ajalehe Folha de S. Paulo andmetel on Hollande'il suisa spetsiaalne turvaprogramm, sest Prantsusmaad on viimase 18 kuu jooksul tabanud kolm suuremat terrorirünnakut. Valitsuse teatel on Rio olümpia ajaks terrorirünnakute ennetamiseks ühiselt tööle pandud rohkem kui 100 riigi luureteenistused.