Valitsus kinnitas teisipäeval haiguste loetelu, mille ravimiseks või kergendamiseks mõeldud ravim kantakse piirhinna või hinnakokkuleppe olemasolu korral ravimite loetellu soodustuse protsendiga 100 või 75.

Haiguste loetelus, mille ravimite soodustus on 100 protsenti, on näiteks HIV-tõbi, HIV-kandlus, vähktõbi, fenüülketonuuria, glaukoom — kokku 25 haigust. Haiguste loetelus, mille ravimite soodustus on 75 protsenti, on näiteks krooniline C-viirushepatiit, hüpertooniatõbi, südamepuudulikkus, bronhiaalastma — kokku 36 haigust.

Eelnõu kohaselt kuuluvad hüvitamisele vaid need ravimid, mis on kantud haigekassa ravimite loetellu soodustuse protsendiga vastavalt 100 või 75, teatas ETAle valitsuse pressibüroo. Haiguste loetelu kehtestamisel lähtuti sellistest kriteeriumidest nagu haiguse raskus ja eluohtlikkus, selle epideemilise leviku võimalikkus, haigusega kaasneva valu vaigistamise vajadus ja teised humaansed kaalutlused ning vastavus ravikindlustuse rahalistele vahenditele.

Kui ravim on kantud ravimite loetellu soodustuse protsendiga 100, kuid seda ei kasutata selle määruse alusel kehtestatud haiguste loetelus nimetatud haiguste ravimiseks või kergendamiseks, siis loetakse ravimi soodustuse protsendiks 50, seisab määruse eelnõus.

Haiguste puhul, mille ravimite soodustus on 75 protsenti, rakendatakse kuni 10aastaste laste, pensionikindlustuse seaduse alusel töövõimetuspensioni saavate isikute ja üle 63aastaste kindlustatute puhul soodustuse protsenti 90, öeldakse määruse eelnõu seletuskirjas.

Haiguste loetellu ei kantud haigusi, mis on ravitavad teiste, odavamate raviviisidega, mis ei ole seotud oluliselt suuremate riskidega ega halvenda muul viisil oluliselt kindlustatud isiku olukorda. Haiguste loetelu nimekirjas võidakse töökorras teha veel parandusi, märkis valitsuse pressibüroo.

Sotsiaalministeerium on kavandanud määruse jõustumise tänavu 1. oktoobrist ning samast päevast kaotab kehtivuse sotsiaalministri 15. jaanuari 1997. aasta määrus “Apteekidest ravimite soodustingimustel väljastamise korra kinnitamine”, millega on kinnitatud soodustingimustel apteekidest väljastatavate ravimite loetelud.